În timp ce de zeci de ani guvernul iranian a negat existența Holocaustului, de astăzi, marți, renumitul cineast și jurnalist expatriat Maziar Bahari oferă iranienilor educația Holocaustului în propria lor limbă, a raportat The Times of Israel.

În această toamnă, Bahari și Muzeul American al Holocaustului (USHMM) au lansat proiectul Sardari („The Sardari Project”), o inițiativă de educare a iranienilor, în persană, despre genocid. „Chiar cred că lumea trebuie să afle mai multe despre Holocaust din cauza enormității tragediei”, a declarat Bahari pentru The Times of Israel. „Fiecare aspect al Holocaustului reprezintă acum o lecție pentru noi”, a adăugat el.
Crescând în Teheran în anii 1970, Bahari trăia ca minoritate musulmană într-un cartier predominant evreu. A imigrat în Canada în 1988 pentru a studia comunicarea.
În 2009, în timp ce-și vizita familia la Teheran, a fost închis de gardienii revoluționari iranieni pentru că ar fi colaborat cu serviciile de informații străine.
După 118 zile de interogatoriu și tortură, a fost eliberat pe o cauțiune de 300.000 de dolari și i s-a permis să plece la Londra.
La scurt timp după ce i s-a acordat libertatea, Bahari a început să prevadă ceea ce va deveni „IranWire”, un rar site de știri independent în limba persană pentru tineri iranieni.
„Costul discriminării mă frustrează”, a spus Bahari.
„Această discriminare a afectat Iranul în ansamblu. Nu numai că dăunează acestor comunități minoritare, darși națiunii în ansamblu”, a insistat el.
Experiența sa în închisoare a fost documentată în filmul „Rosewater” al lui Jon Stewart. (Anima News)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s