ORIENTUL MIJLOCIU

Prințul moștenitor saudit: Țările din Golf au semnat un acord de „solidaritate și stabilitate”

Cele șase țări din Golful Arab au semnat un acord de „solidaritate și stabilitate”, a declarat prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman la deschiderea marți a summitului anual al acestui grup regional destinat să pună capăt unei dispute de peste trei ani cu Qatar.

„Eforturile (Kuweitului și Statelor Unite) ne-au ajutat să ajungem la un acord cu privire la declarația Al-Ula, care va fi semnată la acest summit, unde afirmăm solidaritatea și stabilitatea în Golf”, a subliniat el.
„Noi avem astăzi o nevoie urgentă să ne unim eforturile pentru a ne promova regiunea și pentru a face față provocărilor care ne înconjoară, în special amenințările reprezentate de programul de rachete nucleare și balistice al regimului iranian și planurile sale de sabotaj și distrugere”, a adăugat el.
Liderii celor șase țări ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) au semnat apoi două documente: declarația de la Al-Ula, unde se desfășoară summit-ul în nord-vestul Arabiei Saudite, și un comunicat final.
Speranța reconcilierii dintre Qatar și vecinii săi a fost reaprinsă cu o zi înainte, după ce Arabia Saudită și-a redeschis, luni, granițele cu această țară.
În iunie 2017, Arabia Saudită și trei țări aliate – Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt – și-au rupt legăturile cu Doha, acuzându-l că susține grupuri islamiste, că se înțelege prea mult cu adversarii lor iranieni și turci și crează necazuri în regiune. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: