Elveția: Audierea magnatului franco-israelian Beny Steinmetz / El a fost condamnat definitiv, în absență, de justiția din România la 5 ani de închisoare

Este punctul culminant al a șapte ani de investigații: magnatul franco-israelian Beny Steinmetz apare săptămâna aceasta la Geneva, acuzat că a plătit, prin conturi elvețiene, o mare mită înalților oficiali din Guiana, în schimbul drepturilor miniere.

Însoțit de avocații săi, omul de afaceri în vârstă de 64 de ani, consilier al grupului Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) activ în special în resursele naturale, a ajuns, fără să vorbească, la Curtea Penală de la Geneva cu aproximativ douăzeci de minute înainte deschiderea audierii.
Audierea este programată să dureze o săptămână, dar verdictul nu este așteptat decât peste două săptămâni.
Datorită pandemiei, pereți din plexiglas îi separă pe avocați. Doar Beny Steinmetz și avocatul său, Marc Bonnant, împărtășesc același spațiu.
Cunoscut pentru că a făcut o avere în industria diamantelor, Beny Steinmetz contestă pe deplin concluziile parchetului de la Geneva, care îl acuză de „dare de mită, în valoare de 10 milioane de dolari (8,2 milioane euro) unor funcționari publici de rang înalt din Guineea și falsificare de titluri”.
Cazul datează de la sfârșitul anilor 2000, când guvernul guinean al fostului președinte Lansana Conté, cu puțin înainte de moartea sa în 2008, a îndepărtat grupul anglo-australian Rio Tinto de la exploatarea unuia dintre cele mai importante zăcăminte. de fer în lume, în Simandou, în Guineea, cu scopul de a acorda grupului lui Beny Steinmetz (BSGR) drepturi miniere în sudul acestei țări din Africa de Vest, foarte săracă, în pofida abundenței resurselor naturale.
Potrivit procuraturii publice din Geneva, un „pact de corupție” ar fi fost semnat atunci între Beny Steinmetz și reprezentanții săi în Guineea și Lansana Conté, precum și a patra soție a sa, Mamadie Touré.
Reamintim că Beny Steinmetz a fost condamnat definitiv de justiția din România, în decembrie 2020, la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. Acesta nu a fost însă încarcerat. (Anima News)

Lasă un răspuns