Reluarea discuțiilor israeliano-palestiniene: Nouă întâlnire între Egipt, Franța, Germania și Iordania

Egiptul i-a găzduit pe miniștrii de Externe francezi, germani și iordanieni la Cairo, pentru a discuta modalități de relansare a negocierilor de pace între israelieni și palestinieni, cu zece zile înainte ca președintele ales, Joe Biden, să intre în funcție.

Potrivit ministrului egiptean de Externe, obiectivul întâlnirii a fost de a îndemna palestinienii și israelienii să negocieze „o soluționare politică justă și cuprinzătoare, inclusiv înființarea unui stat palestinian la frontierele din 1967, cu Ierusalimul de Este drept capitală palestiniană”.
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat, la rândul său, că întâlnirea a avut ca scop convingerea israelienilor și palestinienilor să înceapă discuțiile, având în vedere „contextul regional pozitiv” legat de acordurile recente de normalizare dintre Israel și mai multe țări arabe. Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a declarat luna trecută că țara sa lucrează la o soluție a două state „luând în considerare schimbările regionale și internaționale”.
Întâlnirea vine în momentul în care președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a solicitat în septembrie anul trecut organizarea unei conferințe internaționale la începutul anului 2021 pentru „lansarea unui proces de pace israeliano-palestinian pe baza dreptului internațional”. (Anima News)

Lasă un răspuns