ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELORIENTUL MIJLOCIU

Mahmoud Abbas a emis un decret care stabilește datele organizării alegerilor prezidențiale și legislative

Vineri, președintele palestinian Mahmoud Abbas a emis un decret care stabilește datele organizării alegerilor prezidențiale și legislative, pentru prima dată din 2006.

Alegerile vor avea loc în trei etape, conform decretului, prima fiind în 22.05.2021, iar alegerile prezidențiale în 31.07.2021.
Decretul prevede, de asemenea, că rezultatele alegerilor Consiliului legislativ sunt considerate prima etapă în formarea Consiliului Național Palestinian, cu condiția ca Consiliul Național să fie finalizat la 31.08.2021 în conformitate cu sistemul de bază al Organizației pentru Eliberarea Palestinei și cu înțelegerile naționale, astfel încât alegerile pentru Consiliul Național vor avea loc ori de câte ori este posibil.
Aceast lucru a venit după ce Abbas l-a primit pe șefa Comitetului Electoral Central, Hanna Nasser, în această seară, vineri, la sediul prezidențial din Ramallah (foto), potrivit agenției de știri oficiale, Wafa.
Potrivit Wafa, Abbas a îndrumat comisia electorală și toate agențiile de stat ”să înceapă o campanie electorală democratică în toate zonele din teritoriile palestiniene, inclusiv Ierusalimul și să inițieze un dialog național axat pe mecanismele acestui proces”.
Decizia lui Abbas vine după ce Hamas a renunțat, la începutul acestei luni, la cerința sa de a desfășura simultan alegerile palestiniene legislative, prezidențiale și ale Consiliului Național și a convenit să le organizeze în „succesiune”, după ce a primit „garanții arabe și internaționale”.
Liderul Hamas din Cisiordania, Wasfi Qabha, a declarat că, garanțiile primite de mișcare sunt „angajamentul de a desfășura alegerile în mod succesiv, de a monitoriza și supraveghea alegerile și de a asigura integritatea și justiția”.
El a indicat că Hamas a primit garanții de la unele țări, conform cărora „angajamentul de a desfășura alegeri (legislativ, prezidențial și consiliul național) în termen de șase luni, în condiții, atmosferă și climaturi adecvate care garantează dreptatea tuturor, iar mediatorii s-au angajat, de asemenea, să asigure integritatea alegerilor prin supraveghere”.
Hamas a stipulat ca cele trei runde ale alegerilor să se desfășoare simultan, dar mișcarea „Fatah” cere ca alegerile legislative să se desfășoare mai întâi, apoi alegerile prezidențiale, apoi alegerile „Consiliului național”.
La rândul său, o a doua sursă din mișcarea Hamas, care a refuzat să fie numită, a declarat că mișcarea sa a primit garanții de la cinci țări, și anume Egipt, Iordania, Turcia, Qatar și Rusia, că alegerile palestiniene vor avea loc consecutiv, începând cu cele legislative, în termen de șase luni și asigurându-le integritatea.
El a adăugat: „Pe baza garanțiilor acestor țări, mișcarea s-a retras din poziția sa anterioară de a organiza alegeri simultane și de a arunca mingea în curtea Fatah și a președintelui Abbas”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: