Președintele tunisian: ”Hoții de evrei” sunt cauza problemelor cu care se confruntă Tunisia

În timp ce deteriorarea situației economice declanșează noi proteste sociale în Tunisia, președintele tunisian nu a găsit altceva decât o scuză pentru a arăta cu degetul către „hoții de evrei, care sunt vinovați pentru criză”.

Președintele Kais Saied (foto) s-a întâlnit recent cu locuitorii din cartierul cu venituri reduse Al-Tadamon (cunoscut și ca Ettadhamen-Mnihla) în Marele Tunis, discutând provocările economice actuale cu care se confruntă țara, care au declanșat o mișcare de protest.
În timpul ședinței, președintele Saied a dat vina pentru problemele Tunisiei pe „hoții de evrei”.
O înregistrare a vizitei la Al-Tadamon, inclusiv comentariile președintelui, a fost postată pe contul său de Facebook.
Comentariile lui Saied au atras o puternică condamnare din partea Conferinței rabinilor europeni, care a avertizat că evreii tunisieni ar putea fi victime ale violențelor ca urmare a atacurilor verbale. „Conferința rabinilor europeni (CER) dorește să își exprime profunda îngrijorare în urma remarcilor odioase făcute de președintele tunisian Kaïs Saïed, acuzând evreii că sunt responsabili de instabilitatea din țară. CER îndeamnă pe președintele tunisian să retragă aceste comentarii, care constituie o amenințare imediată pentru integritatea fizică și morală a cetățenilor evrei tunisieni”. Rabinul șef Pinchas Goldschmidt, președintele CER, a declarat miercuri: „Considerăm că guvernul tunisian este garantul securității evreilor tunisieni. Astfel de acuzații amenință existența uneia dintre cele mai vechi comunități evreiești din lume, situată în special pe insula Djerba. (Anima News)

Lasă un răspuns