ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA DE AZI

Vaccinul anti-COVD dezvoltat de BioNTech ar putea ajuta în tratarea sclerozei multiple

Compania farmaceutică germană BioNTech a publicat primele date privind aplicaţia preclinică a principiului din spatele vaccinului său anti-COVID-19 care ar putea trata bolile autoimune, printre care şi scleroza multiplă.

Într-un studiu publicat de revista „Science” compania arată că a reuşit să dezvolte un vaccin ARNm testat pe „modele complexe de scleroză multiplă la şoareci” unde s-a observat că suprimă boala.
Bolile autoimune precum scleroza multiplă (SM) sunt afecţiuni în care sistemul imunitar încetează să mai funcţioneze corect şi atacă ţesuturi sau celule sănătoase din corp; inflamaţia SM distruge învelişul protector al mielinei care acoperă fibrele nervoase.
Această acţiune de distrugere întrerupe capacitatea de a transmite semnale celulelor nervoase şi ţesuturilor şi provoacă o amplă varietate de simptome neurologice, senzoriale şi motorii care diferă de la un individ la altul, potrivit BioNTech.
Pe toate modelele investigate la şoarecii cu encefalomielită autoimună experimentală (EAE) , vaccinul „a putut preveni boala simptomatică, iar la şoarecii aflaţi într-o etapă timpurie a bolii s-a redus progresia maladiei şi s-au restabilit funcţiile motorii”, a precizat compania germană.
Vaccinul se bazează pe tehnologia acidului ribonucleic mesager (ARNm), prin care se pot injecta în corp instrucţiuni sau molecule ce pot determina celulele să producă anumite proteine.
În cazul vaccinului împotriva COVID-19, BioNTech şi Pfizer au folosit ARNm pentru a produce proteina S (Spike) a coronavirusului SARS-CoV-2, „cheia” folosită de noul virus pentru a pătrunde în celulă.
Scleroza multipla este o boală autoimună progresivă, care afectează sistemul nervos central şi care este diagnosticată, de obicei, la adulţii tineri, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, iar trei din patru pacienţi sunt femei. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: