Haga: Avocatul britanic Karim Khan a fost ales nou procuror al Curții Penale Internaționale

Un avocat britanic în vârstă de 50 de ani, Karim Khan, a fost ales procuror al Curții Penale Internaționale de către statele membre ale acestei instituții.

A fost ales împotriva altor trei candidați în cel de-al doilea tur de scrutin, câștigând 72 de voturi din cele 122 exprimate.
Specialist în drepturile omului, acest avocat a condus recent o anchetă specială a ONU asupra crimelor grupului Stat Islamic.
În timpul acestei investigații, el a cerut procese similare cu cele experimentate de liderii naziști din Nürnberg.
Pe 16 iunie îl va succeda pe procurorul general ieșit, Gambian Fatou Bensouda, care a efectuat investigații controversate, în special asupra conflictului israeliano-palestinian și a Afganistanului.
Karim Khan a fost consilier de apărare în numeroase cazuri CPI, inclusiv pentru fiul fostului lider libian Muammar Gaddafi, Seif al-Islam.
S-a format mai întâi în drept internațional la fostul Tribunal Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, unde a servit drept consilier juridic la parchet.
Apoi a trecut la apărare și l-a reprezentat pe vicepreședintele kenyan William Ruto în fața CPI. Britanicul a fost, de asemenea, avocat al apărării fostului președinte liberian Charles Taylor în fața unei instanțe speciale pentru Sierra Leone și avocat al Curții speciale pentru Liban, cu sediul la Haga, creat pentru a aduce în fața justiției asasinii fostului ministru libanez Rafic Hariri în 2005.
CPI are în total 123 de membri din cei 193 care alcătuiesc Națiunile Unite.
Statele Unite, Rusia, China sau chiar Israelul nu fac parte de la CPI. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: