Paris: Comemorare a 15 ani de la moartea lui Ilan Halimi, rănit, toturat și ucis fiindcă era evreu

Vinerea aceasta a avut loc comemorarea a 15 ani de la asasinarea tânărului Ilan Halimi, în vârstă de 23 de ani, răpit și torturat până la moarte de „banda barbară” timp de 24 de zile în 2006, deoarece era „evreu”.

Ceremonia în memoria tânărului, organizată de primăria Parisului, a avut loc într-o grădină din arondismentul 12 care îi poartă numele, în prezența în special a Annei Hidalgo, primarul Parisului și a principalelor instanțe ale comunității evreiești.
„Am crezut că este sfârșitul, începutul și sfârșitul și, din păcate, a fost o succesiune de crime antisemite de atunci și cred că antisemitismul este încă foarte prezent. Prin urmare, este fundamental să nu renunțăm la nici una dintre ceremoniile care ne permit să ne reamintim să fim vigilenți, să continuăm să educăm”, a declarat Joël Mergui, președintele Consistoriului din Paris.
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a spus la rândul său că „trebuie să nu uităm împreună faptul că a fost ucis pentru că era evreu și este o crimă antisemită care este în concordanță cu alții. Crime și fapte. ajungeți la un evreu ajungeți la întreaga omenire”.
„Amintindu-ne, lucrăm și pentru ca lucrurile să nu se mai repete și de aceea Crif (Consiliul reprezentativ al instituțiilor evreiești din Franța) este angajat în aceste comemorări, care permit ca acesta să nu cadă în istorie și să rămână o realitate și este o realitate astăzi în țară”, a declarat pentru i24NEWS Francis Kalifat, președintele Crif.
Premierul francez Jean Castex a avertizat împotriva „rasismului obișnuit, a acestei uri urâte”, în ajunul prezentării unei noi platforme naționale de luptă împotriva discriminării.
“În societatea noastră, rasismul și antisemitismul se reflectă, de asemenea, prea des în mici gesturi murdare, inadmisibile, intonații dureroase, observații umilitoare, semne abjecte care pot răni la fel de mult ca loviturile sau insultele”, a declarat primul ministru la Matignon, decernând Premiului Ilan Halimi. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: