Bulgaria: Manifestație antisemită anulată

Bulgaria a anulat în ultimele zile manifestația Lokov, în care mii de neo-naziști mărșăluiesc pe străzile din capitala Sofia în fiecare an, ținând torțe.

Marșul, care se desfășoară din 2003, este organizat de grupuri neo-naziste din țară și sărbătorește viața și opera lui Hristo Lukov, liderul Legiunilor Naționale Bulgare, care a sprijinit adoptarea legilor antisemite în țară și deportarea a 11.343 evrei în lagărul de exterminare de la Treblinka.
De ani de zile, comunitatea evreiască din Bulgaria și organizațiile evreiești internaționale, împreună cu statul Israel, au exercitat presiuni pentru anularea completă a paradei.
Eforturile au avut succes – iar anul acesta guvernul bulgar a decis să-i împiedice existența.
Primarul Sofiei, Yordenka Pendkova, primul ministru bulgar Boiko Borisov, procuror șef, ministru de Interne, ministru de Externe și coordonatorul luptei împotriva antisemitismului din Bulgaria, George Georgiev au acționat împreună în lupta împotriva marșului, iar poliția a fost instruită să-l interzică pe motiv că este o tulburare a ordinii publice.
Comunitatea evreiască din Bulgaria a mulțumit autorităților pentru că a împiedicat marșul antisemit al urii.
Președintele Congresului Evreiesc Mondial, Ronald Lauder, l-a felicitat pe primarul din Sofia, pe primul ministru și agențiile de aplicare a legii.
„Astfel de adunări ar trebui condamnate și prevenite cu toate expresiile și retorica care promovează rasismul, antisemitismul și xenofobia și răspândesc un venin de ură și fanatism. Ne alăturăm organizației comunității evreiești din Bulgaria „Șalom” (Pace), și ne exprimăm aprecierea pentru acțiunile hotărâte ale autorităților bulgare împotriva intoleranței și a discursurilor de ură, care au creat un puternic precedent. Prin aceste acțiuni oficiale, nu mai permitem acestor organisme să-și arate fața urâtă în Bulgaria în viitor”, a spus Lauder. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: