Ierusalim: Curtea Supremă recunoaște convertirile neortodoxe la iudaism, în Israel

“Oamenii care se convertesc la iudaism prin reforme și mișcări conservatoare în Israel trebuie să fie recunoscuți ca evrei în sensul Legii întoarcerii și, prin urmare, să aibă dreptul la cetățenia israeliană”, a declarat Curtea Supremă.

Decizia a fost luată după un proces de apel care a început în urmă cu peste 15 ani.
„Ne-am abținut până acum să luăm o decizie pentru a permite statului să avanseze legislația în această privință”, a scris judecătorul Dafna Barak-Erez.
Dar având în vedere că ”drepturile cetățenilor sunt în joc” și nicio legislație de acest tip nu avansează, instanța a decis să se pronunțe.
Decizia Înaltei Curți de Justiție a declanșat imediat un raid de reacții în rândul clasei politice.
Liderul partidului ultrareligios Shas, Arie Deri, a declarat că această recunoaștere a convertirilor neortodoxe la iudaism constituie „o lovitură de moarte pentru caracterul evreiesc al statului” și o „demolare completă a status quo-ului privind afacerile religioase din Israel, care sunt menținute de peste 70 de ani ”. “Înalta Curte a adoptat o rezoluție care pune în pericol Legea întoarcerii, care este un pilon fundamental al Israelului ca stat evreu și democratic. Doar un vot pentru Likud va asigura un guvern stabil de dreapta care să restabilească suveranitatea poporului și a Knessetului”, a reacționat la rândul său partidul Likud al primului ministru Benjamin Netanyahu. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: