ISRAELLUMEA DE AZI

Ministrul israelian al Apărării: ”Sunt la fel de supărat ca și alții care au vrut să-l înlocuiesc pe Netanyahu”

Beny Gantz, liderul grupării ”Albastru Alb” și ministru al Apărării, a discutat cu locotenentul col. (în rezervă.) Avital Leibowitz (foto), directoarea generală a Comitetului evreu-american, cu subiectul „Ce am învățat de la zece luni de luptă pentru democrație din interiorul guvernului?”.

Îceea ce privește intrarea în guvern, Ganz a spus: ”Am vrut să pun capăt rupturii sociale și nu am vrut să-l las pe Netanyahu să controleze statul Israel. Aceasta nu a fost o concesie făcută lui Netanyahu. Am luat o jumătate de guvern de la el”.
Gantz a dezvăluit că, la câteva săptămâni de la intrarea în guvern, i-a spus lui Netanyahu că există două domenii în care nu va fi de acord cu el și va acționa împotriva lui: ”I-am spus că nu voi fi de acord cu o anexare unilaterală și că nu voi accepta să lovesc sistemul juridic. Acestea sunt două zone tabu pe care le-am impus în fața lui. În alte domenii, am sperat că vom coopera în beneficiul cetățenilor israelieni”.
Ganz a spus: „Sunt îngrijorat de ceea ce se întâmplă în democrația israeliană. Deși avem alegeri libere, există alte straturi în tot ceea ce are legătură cu democrația – independența sistemului judiciar este o nevoie vitală. Netanyahu, din motive personale, delegitimizează instanțele. Dacă nu suntem în guvern, el îl va numi pe Ohana în funcția de ministru al justiției, Ben Gvir va conduce comisia de drept, constituție și justiție și îi va demite pe consilierul juridic al guvernului și pe procurorul general. Îi cunosc pe toți șefii sistemului juridic și vă spun că sunt oameni cinstiți, care acționează imparțial și le-am recomandat, de asemenea, să-și extindă expunerea activitățile lor”.
Referitor la situația politică, Ganz a spus: „Nu sunt mai puțin supărat decât alții care au vrut să-l înlocuiesc pe Netanyahu. Mi-am investit toată energia și încă lucrez astăzi pentru a-l înlocui. Sunt dispus să plțtesc orice preț personal. Motivul pentru care am fost împroșcat cu noroi a fost doar pentru că eram o alternativă și toată lumea voia să mă elimine politic”.
În ceea ce privește decizia instanței de la Haga, Ganz a spus că „Israelul ar trebui să păstreze legătura cu instanța de la Haga și să acționeze împotriva acesteia, dar să nu coopereze cu aceasta. Am construit sisteme juridice în Ministerul Justiției, Afacerilor Externe, Apărării și armatei și le spun tuturor cetățenilor israelieni că nu există niciun motiv pentru a deveni isterici. Acționăm moral și în conformitate cu regulile dreptului internațional și nimic nu va ajuta, nici măcar la Haga”.
Gantz a fost întrebat cu privire la afirmația conform căreia daunele aduse mediului la pata de petrol a fost un atac iranian, El a spus: „Aceasta este în primul rând o daună gravă asupra mediului. În acest moment, este imposibil să se demonstreze din punct de vedere al serviciilor de informații că a fost un atac. Investigăm această chestiune, nu exclud posibilitatea ca aceasta să fi fost făcută în mod intenționat, dar în acest stadiu nu este posibil să se determine că a fost un act intenționat”.
Întrebat despre declarația șefului Mossad, conform căruia Israelul a acționat incorect față de americani, Gantz a răspuns: ”Acordul din 2015 este imperfect și a reveni la el în acest moment, nu este un lucru bun.
Trebuie să se ajungă la un acord mai bun în ceea ce privește mai multe elemente: prevenirea dezvoltării și îmbogățirii, mecanisme serioase de supraveghere, împiedicarea implicării iranienilor în alte zone ale Orientului Mijlociu. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să punem o presiune constantă asupra Iranului pentru a ajunge la un acord mai corect. Nu trebuie confundat – Iranul este o problemă globală, după aceea este o problemă regională și, în cele din urmă, o provocare de securitate pentru statul Israel. În orice caz, Israelul își păstrează capacitatea de a acționa împotriva Iranului în orice moment, în orice domeniu și în fața oricărei ținte”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: