Mediterana: Turcia avertizează Grecia, Israel și UE

Turcia a trimis o „notă diplomatică” către Grecia, Uniunea Europeană și Israel, îndemnându-le să-i obțină autorizația pentru orice posibilă lucrare pe platoul continental revendicat de Ankara în estul Mediteranei, a informat luni presa turcă.

Turcia se bazează pe un acord de delimitare maritimă semnat în 2019 cu guvernul libian pentru a revendica un platou continental considerabil extins în estul Mediteranei, unde desfășoară cercetări privind gazele, spre dezacordul Greciei și Ciprului.
Ignorând avertismentele din Europa, Ankara a organizat mai multe misiuni de explorare a gazelor în apele grecești în ultimele luni, provocând o criză diplomatică de o amploare fără precedent.
Potrivit agenției de stat turce, „nota diplomatică” adresată ambasadelor grecești și israeliene, precum și misiunii UE din Ankara, le instruiește să „solicite permisiunea” Turciei pentru orice lucrare care urmează să fie efectuată în „platforma continentală turcă” “.
Potrivit presei turcești, demersul Ankarei a fost decis ca reacție la un acord semnat la începutul lunii martie între Cipru, Grecia și Israel pentru implementarea celui mai lung cablu electric submarin din lume, cu o lungime de peste o mie de kilometri.
Proiectul își propune să conecteze rețelele electrice din cele trei țări printr-un cablu submarin de 2.000 megavați, la o adâncime maximă de 2.700 de metri. Turcia, pe baza planurilor publicate ale acestui proiect, estimează că, cablul submarin în cauză va trece prin platforma sa continentală, a raportat canalul național turc de știri ”TRT Haber”. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: