Israel: Curtea Supremă anulează restricțiile la întoarcerea cetățenilor din străinătate

Restricțiile Israelului asupra cetățenilor săi care se întorc din străinătate sunt „neconstituționale” și vor fi anulate sâmbătă, a decis Înalta Curte de Justiție, în timp ce israelienilor nu li s-a permis întoarcerea acasă în ultimele două luni.

Judecătorii au decis, de asemenea, că numărul maxim stabilit de guvern la 3.000 de pasageri permis zilnic să intre pe teritoriul israelian „a încălcat în mod disproporționat drepturile civile” din cauza naturii sale radicale și prelungite, această restricția nefiind decisă pe baza datelor și informațiilor verificate, potrivit acestora.
Aeroportul internațional Ben-Gurion, închis din 26 ianuarie, a primit totuși călătorii care obținuseră o scutire specială de la un comitet de excepții, anulat după acuzațiile de „ingerință politică”, care puneau la îndoială integritatea acestuia, unui număr maxim de 3 000 de israelieni pe zi permițânduli-se apoi să se întoarcă în țară.
Aceste limitări luate în ansamblu „încalcă dreptul constituțional fundamental de a intra și ieși din Israel și alte drepturi esențiale pentru viața democratică”, au declarat președintele tribunalului Esther Hayut și judecătorii Neal Hendel și Yitzhak Amit.
„Restricțiile au fost stabilite fără ca guvernul să aibă date despre numărul cetățenilor din străinătate care doresc să se întoarcă în țara lor, a fost stabilit un plafon zilnic de 3.000 fără explicații, iar sentimentul rezultat este că în loc să investească eforturile și resursele pentru supravegherea carantinei după întoarcerea lor, guvernul a ales să impună un regim de cote de intrare, mai simplu de implementat, dar care încalcă drepturile fundamentale”, au denunțat aceștia.
Knesetul, parlamentul israelian, a adoptat o lege care impune israelienilor care se întorc din străinătate să poarte brățări electronice pentru a le putea monitoriza carantina de zece zile acasă.
Cei care refuză să poarte brățara vor fi trimiși la hotelurile coronavirus prevăzute pentru aceasta.(Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: