ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA DE AZI

Președintele israelian în Franța: Dosarul iranian, criza sanitară, acordurile Avraham, situația din Liban, amintirea Holocaustului

Președintele israelian Reuven Rivlin și omologul său francez Emmanuel Macron au făcut joi după-amiază declarații comune de la Palatul Elysee din Paris.

Președintele Emmanuel Macron a detaliat subiectele discutate în cadrul ședinței lor cu câteva ore înainte de conferința de presă, mulțumind mai întâi lui Reuven Rivlin „pentru această legătură atât de personală și toată munca depusă împreună”.
Situația sanitară, dosarul iranian, criza din Liban sau chiar acordurile Abraham și păstrarea memoriei Holocaustului au fost în program.
„Am putut reaminti încă o dată atașamentul neclintit al Franței față de securitatea Israelului și determinarea noastră de a rămâne alături pentru a garanta securitatea regională „, a declarat Macron.
În ceea ce privește Iranul, președintele francez a spus că „ne-am împărtășit îngrijorarea cu privire la acest subiect”.
„Iranul trebuie să înceteze să deterioreze cea mai gravă situație nucleară prin acumularea încălcărilor acordului de la Viena. Iranul trebuie să facă gesturile așteptate și să se comporte responsabil”, a spus el. „Am putut, de asemenea, să discutăm situația din Liban, suntem atașați de stabilitate și pace. În următoarele săptămâni, va trebui să schimbăm clar abordarea și metodele, deoarece nu putem lăsa poporul libanez în această situație, trebuie să o facem totul pentru a evita prăbușirea țării „, a spus președintele francez.
În cele din urmă, președinții au abordat problema recentei normalizări a relațiilor dintre Israel și anumite state arabe.
„Este necesar să continuăm această dinamică pozitivă prin progresul către soluționarea conflictului israeliano-palestinian, Franța este mobilizată pentru a ajuta israelienii și palestinienii să găsească căile de dialog. Nu există o alternativă la negocierea politică în respectarea aspirațiilor legitime ale tuturor, prin recunoașterea securității și suveranității”, a spus Emmanuel Macron.
Președintele Reuven Rivlin s-a referit, printre altele, la memoria Holocaustului și a afirmat că Franța și Israelul cooperează în special în lupta împotriva terorismului și antisemitismului.
„În urmă cu 81 de ani, națiunea franceză s-a confruntat cu o dilemă, națiunea care stăpânise valorile libertății, fraternității și egalității s-a trezit în fața forțelor întunecate. Cei care tac nu sunt tăcuti, ci vorbesc în acest sens. 65.000 evrei au fost exterminați de naziști, purtăm amintirea acestor morți în inimile noastre. Anul trecut, la Ierusalim, ne-am angajat cu toții să continuăm să purtăm torța amintirii Holocaustului și a luptei împotriva antisemitismului”, a amintit el.
În ceea ce privește criza din Liban, el a asigurat că „nu vom permite Iranului să se stabilească în Liban prin Hezbollah, vrem să fim buni vecini cu poporul libanez”.
„Cu palestinienii, trebuie să promovăm și să reconstruim relațiile de încredere, fapt ce ne va permite să găsim acordul de a trăi cot la cot”, a conchis el. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: