Israel/Alegeri: În baza acordului de rotație, Benny Gantz ar putea fi prim ministru dacă nu se formează niciun guvern

După 97% din buletinele de vot numărate, niciun bloc nu pare să aibă majoritatea locurilor suficiente pentru a forma un guvern după al 4-lea scrutin în 2 ani. Ca parte a acordului de rotație semnat în aprilie 2020 între Likud și Albastru Alb, Benny Gantz ar putea fi următorul prim ministru la sfârșitul anului.

Potrivit acordului de coaliție semnat de Benjamin Netanyahu și Benny Gantz cu ocazia formării unui guvern de urgență anul trecut, pentru a ieși din impasul politic, care nu a fost anulat, Benny Gantz urmează să devină prim ministru pe 17 noiembrie 2021.
Aceasta înseamnă că, dacă nu se va investi un nou guvern la această dată, Gantz îl va înlocui pe Netanyahu în funcția de prim ministru interimar.
În acest moment, blocul lui Benjamin Netanyahu a câștigat 52 de locuri, blocul de opoziție 56 și partidul de dreapta Yamina 7.
Partidul arab Raam a trecut în cele din urmă pragul de eligibilitate, făcând posibilă formării unui guvern mai dificil pentru blocul de dreapta.
Cu toate acestea, el a spus că nu face parte din niciunul dintre blocuri și că este pregătit să se alieze cu “cel care îi va face o propunere”.
Liderul opoziției, Yair Lapid, și liderul Raam urmează să se întâlnească înainte de weekend. (Anima News)

Lasă un răspuns