România: Anchetă după amenințările la adresa directoarei Teatrului Evreiesc, Maia Morgenstern / „Intenționez să o arunc într-o cameră de gazare, într-un cuptor unde o voi arde pe ea și pe copiii ei murdari” / Doi suspecți reținuți

Poliția a lansat o investigație după amenințările cu moartea primite de Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc din București și semnate de partidul naționalist AUR, care a negat orice implicare, au declarat duminică autoritățile.

Istoricul Alexandru Muraru, numit recent reprezentantul special al guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a cerut poliției „să ancheteze de urgenţă cazul atacului antisemit la adresa doamnei Morgenstern şi să ia în considerare că parlamentari ai AUR elogiază criminali de război de la tribuna Parlamentului încurajând astfel acţiunile antisemite”, potrivit unui comunicat.
Celebra actriță Maia Morgenstern, cunoscută în lumea întreagă pentru interpretarea Fecioarei Maria în filmul “Patimile lui Hristos” al lui Mel Gibson, a distribuit sâmbătă pe contul său de Facebook un mesaj lung de insulte și intimidare, “de la AUR” (Alianța pentru Unitatea României).
Textul, care între timp a fost eliminat de pe pagină, “promite să dea foc teatrului vostru idiot în idiș”.
Ancheta, efectuată în colaborare cu serviciile de informații, a identificat doi suspecți, a informat televiziunea Digi24. Identitatea lor nu a fost încă dezvăluită. Perchezițiile sunt în desfășurare la locuințele lor din București și Timișoara.
Amenințări cu moartea și jigniri greu de reprodus au fost primite de actrița Maia Morgenstern, care a postat pe Facebook textul scrisorii de amenințare trimise pe adresele de e-mail ale Teatrului Evreiesc de Stat.
“Iată ce primesc de sărbătoarea de Pesah. Cu ocazia Zilei Teatrului”, este mesajul scurt postat pe Facebook de actrița Maia Morgenstern.
Textul este trimis de pe adresa “Andrei Illarie”. Scrisoarea este semnată “din partea partidului AUR”.
George Simion, președintele AUR, a negat imediat orice rol în acest caz, declarându-se “consternat de acest atac grețos și de nedescris”.
Conform comunicatului de presă semnat de Alexandru Muraru „ultimele luni conduc la ideea că ascensiunea unei formaţiuni politice în Parlament a degradat masiv discursul public şi a reluat o amplă operaţiune sistematică de punere în discuţie a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului. Toate acestea reprezintă o escaladare fără precedent după anii 90”.
Concluzia lui Muraru este că „avalanşa mesajelor reprobabile la adresa memoriei victimelor Holocaustului face partidul AUR un exponent al acestor acţiuni precum cea îndreptată împotriva actriţei Maia Morgenstern”.
Înainte de acest atac antisemit, Maia Morgenstern relatase recent pe pagina sa de Facebook că, în timpul unei întâlniri la care au participat directori de teatre și de instituții de cultură, a asistat la un moment în care o persoană a rostit o replică antisemită.
„Concret, am fost invitată oficial la o întrunire pentru directori de teatre și instituții publice de cultură, sub genericul: Vocea teatrului licean bucureștean. Lucru mare, oficiali. Chestiuni importante la ordinea zilei. Ajung cu câteva minute mai devreme. Directori, consilieri, reprezentanți… Pășesc zâmbitoare către colegii mai mari, să-i salut, să le dau binețe. Și iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem așa, jid…” – ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi șterge FaceBook postarea), este permisă doar pronunțarea…Am încremenit. Ce-ați spus? Răspunsul a venit promt, relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă…” Nu, nu pot să nu mă supăr! Nu când îl pronunță oameni de cultură. Nu când este pronunțat într-un cadru oficial. Și nimeni n-a părut deranjat. În afară de mine, căci am ajuns, normal, să mă simt eu deplasată că m-a lovit o scîrbă fără margini. Nu. Nu accept! E grav. E urât. Sunt rănită. Tremur”, a scris Maia Morgerstern.
Reacția la postarea actriței nu a întârziat să apare de pe adresa “Andrei Illarie”. (Anima News)

Un comentariu la „România: Anchetă după amenințările la adresa directoarei Teatrului Evreiesc, Maia Morgenstern / „Intenționez să o arunc într-o cameră de gazare, într-un cuptor unde o voi arde pe ea și pe copiii ei murdari” / Doi suspecți reținuți

 • 28/03/2021 la 10:20 pm
  Permalink

  Asta e doar vârful aisbergului, antisemitismul infect de tip românesc colcăie în mintea românilor din 1800 încoace, el este întreținut de BOR. Dacopatismul atât de iubit de BOR, izvorât din imensul complex de inferioritate al acestui popor mic și neînsemnat, nu a făcut decât să îl degradeze din ce în ce mai mult…asta este conseciința minciunilor din istoria predată la școală, iar din minciună se nasc monștrii și atrocități.

  Succesul AUR înseamnă eșuarea în educația românilor din ultimii 30 de ani.

  Trist că s-a ajuns în halul ăsta, și sunt din ce în ce mai scârbit de nația repectivă.

  Răspunde

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: