Administrația Biden consideră Cisiordania teritoriu “ocupat” de Israel

Guvernul lui Joe Biden consideră Cisiordania ca fiind un teritoriu “ocupat” de Israel, a declarat Departamentul de Stat al SUA într-o evidențiere, după publicarea unui raport care părea să evite un astfel de limbaj.

“Este un fapt istoric că Israelul a ocupat Cisiordania, Fâșia Gaza și Podișul Golan după războiul din 1967”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.
El a dat asigurări că raportul anual privind drepturile omului publicat cu o zi înainte de Washington “folosește bine termenul de “ocupație” în contextul statutului actual al Cisiordaniei”. “Aceasta este vechea poziție a guvernelor anterioare”, atât democrate, cât și republicane, “de-a lungul mai multor decenii”, a insistat el.
În raport, Departamentul de Stat a intitulat “Israel, Cisiordania și Gaza” secțiunea care a fost numită, până la începutul mandatului fostului președinte american Donald Trump, “Israel și teritoriile ocupate”.
Administrația democrată a lui Joe Biden părea, de asemenea, să se abțină să vorbească explicit despre Cisiordania ca despre un teritoriu “ocupat”, în conformitate cu diplomația foarte favorabilă statului ebraic a fostului guvern republican.
Nereturnând termenul de “teritorii ocupate”, Departamentul de Stat al SUA a introdus totuși un paragraf în care explica faptul că, cuvintele utilizate “nu reflectă o poziție cu privire la niciuna dintre chestiunile statutului final care urmează să fie negociat de părțile la conflict, inclusiv frontierele specifice ale suveranității israeliene la Ierusalim sau frontierele dintre Israel și un viitor stat palestinian”.
“Această secțiune a raportului acoperă Israelul (…) precum și Podișul Golan și teritoriile Ierusalimului de Est pe care Israelul le-a ocupat în timpul războiului din iunie 1967”, spun autorii.
“Statele Unite au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului în 2017 și suveranitatea Israelului asupra Podișului Golan în 2019”, au adăugat ei, fără a anula aceste decizii.
Price a declarat că aceasta nu reflectă o schimbare de poziție din partea administrației Biden, care apără în mod clar soluția israeliană și palestiniană a două state. (Anima News)

Lasă un răspuns