Fost paznic al unui lagăr de concentrare scapă de proces în Germania

Un fost paznic al unui lagărde concentrare, extrădat din Statele Unite și suspectat de “complicitate la crimă”, va scăpa în cele din urmă de proces în Germania din lipsă de “dovezi clare”, a anunțat tribunalul german.

Germanul Friedrich Karl Berger, în vârstă de 95 de ani, care locuia în Tennessee (SUA) din 1959, fără ca cineva să-i cunoască trecutul timp de mulți ani, fusese extrădat din Statele Unite la jumătatea lunii februarie în Germania, unde ar fi putut fi judecat.
“După ce a epuizat toate dovezile, Procuratura din Celle a respins din nou procedura preliminară din cauza lipsei de suspiciune suficientă”, a declarat Bernd Kolkmeier, purtătorul de cuvânt al procuraturii din Saxonia Inferioară, într-un comunicat.
Berger a fost suspectat de instanțele americane că a fost complice la moartea prizonierilor în timp ce era paznic între ianuarie și aprilie 1945 în lagărul de concentrare Neuengamme, la sud-est de Hamburg (nord), și într-una din taberele sale exterioare de lângă Meppen, în special în timpul unei operațiuni de evacuare din martie 1945.

Lagărul de concentrare Neuengamme

Lucrând la acest dosar de mai mulți ani, Parchetul din Celle a încheiat deja procedura preliminară împotriva sa la sfârșitul lunii noiembrie 2020, din lipsă de probe clare.
Cu toate acestea, a redeschis cazul la 21 februarie, când s-a întors în Germania, însă Berger a refuzat să depună mărturie pentru a-și recunoaște vinovăția, neclarificând cazul.
După ani de zile pașnici în anonimatul relativ, Berger a fost confruntat cu trecutul său atunci când documente din epoca nazistă, în care se află numele său, găsite în 1950 într-o barcă scufundată în Marea Baltică, au fost folosite de anchetatori pentru a-l găsi. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: