Iranul instalează noi utilaje avansate în uzina de îmbogățire a uraniului de la Natanz

Iranul a început îmbogățirea uraniului cu o nouă centrifugă IR-2m avansată, situată în centrala nucleară subterană de la Natanz.

Acordul permite Iranului să îmbogățească uraniul doar cu centrifuge IR-1 de primă generație, relativ învechite, la Uzina de Îmbogățire a Combustibilului Subteran Natanz (FEP).
Anul trecut, Teheranul a început să adauge centrifuge mai avansate capabile să îmbogățească mult mai repede decât IR-1.
“La 31 martie 2021, Agenția a verificat pentru FEP că: Iranul a început să introducă UF6 natural într-o a patra cascadă de 174 de centrifuge IR-2m”, se arată în raportul său confidențial, obținut de Reuters.
UF6 se referă la hexafluoidul de uraniu, forma în care uraniul este introdus în centrifuge pentru îmbogățire.
Iranul a informat AIEA că intenționează să utilizeze șase cascade IR-2m pentru a rafina uraniul până la 5%.
“Pe scurt, la 31 martie 2021, Agenția a verificat că Iranul folosea 5.060 de centrifuge IR-1 instalate în 30 de cascade, 696 de centrifuge IR-2m instalate în patru cascade și 174 de centrifuge IR-4 instalate într-o cascadă pentru a îmbogăți UF6 natural până la 5% din U-235 către FEP”, se arată în raportul trimis statelor membre AIEA.
Ayatollahul Ali Khamenei a repetat că Iranul este pregătit să revină la respectarea deplină a acordului, dacă Washingtonul își ridică sancțiunile “la modul concret”. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: