ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELORIENTUL MIJLOCIU

Ministru saudit: Normalizarea cu Israelul ar fi „extrem de benefică”

Ministrul saudit de Externe Faysal bin Farhan (foto) a declarat că un acord de normalizare cu Israelul ar fi „extrem de benefic” pentru Orientul Mijlociu, dar depinde de progresul în procesul de pace israeliano-palestinian.

Conform așa-numitelor Acorduri Abraham, patru țări arabe – Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan – au convenit în 2020 să normalizeze relațiile diplomatice cu Israelul.
Statul evreu declară în mod regulat că este încrezător că Arabia Saudită va urma exemplul.
„Cred că normalizarea statutului Israelului în regiune ar avea un impact enorm”, a declarat prințul Bin Farhan într-un interviu acordat postului american de televiziune CNN.
„Acest lucru ar fi extrem de benefic atât din punct de vedere economic, social, cât și din punct de vedere al securității”, a adăugat el.
Bin Farhan a subliniat însă că orice acord cu Arabia Saudită „depinde foarte mult de progresul procesului de pace israeliano-palestinian”.
Acesta din urmă se află în prezent într-un impas.
Puternicul regat petrolier își reiterează în mod regulat poziția de a nu avea relații formale cu Israelul până când nu se ajunge la un acord pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian.
Cu toate acestea, o profundă neîncredere comună în Iran a contribuit la apropierea Israelului de țările din Golf, inclusiv Arabia Saudită, în ultimii ani.
Potrivit unor surse din Ierusalim, premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat chiar în secret Arabia Saudită la sfârșitul lunii noiembrie pentru a discuta despre o posibilă normalizare cu șeful diplomației americane de atunci, Mike Pompeo, și cu prințul moștenitor al regatului, Mohammed bin Salman. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: