ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA DE AZI

Israel: În orașul Petah Tikva a avut loc inaugurarea Pieței Regina-Mamă Elena a României

Evenimentul a reunit oficiali israelieni, supraviețuitori ai Holocaustului și familiile lor, precum și reprezentanți ai comunității israelienilor originari din România.


La eveniment au luat cuvântul dl. Rami Greenberg, primarul orașului Petach Tikva, E.S. dl. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, E.S. dl. David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România, dna. Nava Boker, Președintele organizației Yad Ezer Lechaver, dl. Eyal Fabian, reprezentantul Uniunii Evreilor Originari din România (AMIR), dl. Moni Seinstein, președintele Organizației Centrale a Evreilor din România (HOR) din Petach Tikva.
‘‘Este dovedit rolul crucial pe care Regina-Mamă l-a avut în sprijinirea victimelor din Trenurile Morții și a evreilor deportați în Transnistria. Mii de oameni au fost salvați datorită eforturilor sale, și de aceea, până în ziua de azi, ea rămâne un simbol de curaj, umanitate, bunătate și dragoste față de ceilalți. Poporul evreu îi este profund recunoscător,” a declarat E.S. David Saranga, ambasadorul Israelului în România.

E.S. David Saranga, ambasadorul Israelului în România

„Inițiativa de a denumi o piață în memoria Reginei-Mamă Elena reprezintă un gest cu o semnificație simbolică deosebită, care reflectă legăturile strânse între România și Israel”, transmite Familia Regală a României.

Regina Mamă Elena alături de fiul ei, Regele Mihai

Regina-Mamă Elena a primit din partea Yad Vashem titlul „Drept între popoare”, în anul 1993, pentru curajul său în salvarea evreilor în timpul Holocaustului din România, în special pentru acțiunea ei hotărâtoare în împiedicarea deportării evreilor către lagărul de exterminare de la Belzec, în toamna anului 1942, precum și pentru pledoariile ei, între anii 1943-1944, pentru a permite întoarcerea evreilor și rromilor deportați din Transnistria.

Sursa foto: Facebook\ Ambasada Romaniei in Israel

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: