Președintele israelian va anunța astăzi, marți, pe cine va desemna cu formarea noului guvern

Luni dimineață, președintele Reuven Rivlin a început runda de consultări cu reprezentanții tuturor facțiunilor din Knesset, ca parte a procedurii de alegere a candidatului pentru a primi mandatul de formare a unui guvern din diferitele partide ale Knessetului.

Președintele Rivlin și-a exprimat îngrijorările crescânde cu privire la posibilitatea unui guvern funcțional în această etapă.
În prezent, primul ministru Benjamin Netanyahu are 52 de recomandări (Likud, Shas, Iudaism Torei și Sionismul religios), Lapid 45 (Yesh Atid, Alb Albastru, Partidul Muncii, Israel Beiteinu și Meretz) și Yemina Naftali Bennett (7).
Într-un final dramatic al serii, președintele Noii Speranțe, Gideon Sa’ar, nu a recomandat niciun candidat pentru formarea unui guvern. Deputatul Yfat Shasha Bitton (Noua Speranță) i-a spus lui Rivlin: „Vă invităm să-i convocați pe Lapid și Bennett și să-i ajutați să ajungă la un acord”.
Rivlin a răspuns că nu poate interveni.
Lista arabă comună și UAL au refuzat, de asemenea, să recomande vreun candidat.
Miniștrii Ofir Akunis, Tzahi Hanegbi și Amir Ohana de la Likud au fost primii care au fost primiți de președinte și i-au prezentat recomandarea ca premierul Benjamin Netanyahu să formeze guvernul.
Ca răspuns la recomandare, Rivlin le-a spus reprezentanților Likud că ia în considerare mai mult decât numărul de declarații atunci când ia decizia.
Ministrul securității interne Ohana i-a spus președintelui: „Trebuie să analizăm legea. Reprezint sistemul judiciar, adevărul și justiția”.
Rivlin i-a răspuns lui Ohana: „Nu pot accepta acest tip de declarație independentă”.
Rivlin i-a întrebat pe reprezentanții Likud dacă au un candidat alternativ pentru a forma guvernul în cazul în care considerentele etice îl împiedică să impună mandatul lui Netanyahu.
Ministrul Akunis a răspuns: „Răspunsul este nu. Noi nu oferim o alternativă. L-am ales democratic și liber pe Netanyahu în fruntea Likud în 2019 și, prin urmare, el este candidatul nostru pentru această funcție”.
A doua delegație care s-a întâlnit cu Rivlin a fost Yesh Atid, ai cărui membri au recomandat ca ”trenul” guvernamental să fie atribuit președintelui partidului, Yair Lapid.
Deputata Orna Barbibai, nr. 2 pe lista Yesh Atid, a spus președintelui, „Am primit 17 locuri și știm că, atunci când primul ministru este ocupat cu procesul, avem nevoie de cineva cu priză la public pentru a ne ajuta să ne recuperăm de pe urma greutăților crizei coronavirus”,
După ce Barbibai i-a spus președintelui că partidul nu va sta sub conducerea unui prim ministru care a fost pus sub acuzare, Rivlin a declarat reprezentanților: ”Nu văd nicio cale de constituire a unui guvern. În urma discuției cu dumneavoastră și cu reprezentanții Likud, poporul Israelului ar trebui să fie îngrijorat că vom fi târâți la a cincea rundă de alegeri”.
Reprezentanții fracțiunii Shas l-au recomandat pe Netanyahu președintelui, în timp ce reprezentanții Albastru Alb l-au recomandat pe Lapid.
Rivlin a remarcat într-o conversație cu ei că, după cum stau lucrurile acum, nici un guvern nu va fi format.
La sfârșitul ședinței, ministrul Hili Tropper, un înalt oficial Albastru Alb, a spus: „După cum am afirmat tot timpul, suntem dedicați schimbării și vom lucra în toate modurile pentru a folosi schimbarea și reconcilierea pentru a forma guvernul nostru. Chiar și atunci când au existat unii care au contestat sau s-au îndoit, am ales să-l recomandăm pe Yair Lapid pentru mandat. Singura considerație care ne-a ghidat întotdeauna este binele cetățenilor Israelului. În ultimii doi ani am lucrat doar în beneficiul lor”.
Biroul lui Rivlin a anunțat că președintele își va anunța astăzi, marți, decizia cu privire la cine va primi mandatul de a forma un guvern. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: