Israel: Netanyahu se confruntă cu o provocare dificilă în formarea guvernului

Perspectivele primului ministru israelian Benjamin Netanyahu de a forma un nou guvern ar putea depinde de reconcilierea ireconciliabilului, tocmai ceea ce el încearcă să facă.

Pentru a forma o coaliție, Netanyahu are nevoie de sprijinul atât al președintelui Sionismului religios, Bezalel Smotrich, cât și al șefului partidului islamist Ra’am, Mansour Abbas.
Fiecare a declarat că nu se va alătura unei coaliții cu cealaltă; Smotrich îl numește pe Abbas susținător al terorismului și Abbas îl condamnă pe deputatul kahanist Ben Gvir, din partidul lui Smotrich.
Cu toate acestea, în ultimele zile au existat indicații că s-ar putea găsi o soluție care să evite a cincea rundă de alegeri.
Conform mass mediei, Abbas are în vedere să țină un discurs care să respingă terorismul și să-și exprime loialitatea față de statul Israel (contrar prevederilor anti-sioniste ale partidului său).
Potrivit radiodifuzorului public Kan, el este presat de Netanyahu să facă acest lucru, pentru a-l face acceptabil pentru aripa dreaptă și pentru ca lui Smotrich să-i fie mai greu să continue să refuze să coopereze, chiar și ca partener în afara coaliției.
Deși Smotrich nu a spus până acum nimic despre schimbarea părerii despre Abbas, a cerut însă organizarea unui sondaj, pentru a vedea cât de mult ar putea fi sprijinit de dreapta în cazul unei înțelegeri cu Ra’am, semn că ar putea fi dispus să dea dovadă de flexibilitate.
Potrivit agenției de știri Walla, puțin peste 50% dintre alegătorii Sionismului religios au spus că ar prefera o astfel de coaliție în locul celei de a cincea rundă de alegeri.
În public însă, Smotrich nu s-a clătinat, în pofida presiunii exercitate de Netanyahu.
„Un guvern care se bazează pe susținătorii teroriștilor și teroriști, nu este un guvern de dreapta, ci un guvern dezgustător, contaminat de sânge”, a scris Smotrich pe contul său Twitter, referindu-se la Ra’am, și a spus că este „mândru” să se opună și ar face totul pentru a preveni formare unui astfel de guvern.
„De la alegeri am lucrat neobosit pentru a forma un adevărat guvern de dreapta condus de Netanyahu”, a spus Smotrich.
„Dacă D-ze interzice să se formeze un astfel de guvern, vina va fi doar pe umerii celor de dreapta care nu au reușit să înțeleagă gravitatea orei, renunțând la ambiții, rivalități și boicoturile personale, pentru a sta împreună în cel mai bun și mai natural guvern pentru Israel”.
Activiștii de dreapta pe care îi are în minte sunt Gideon Saar și Naftali Bennett.
Saar, un fost ministru Likud a spus în repetate rânduri că nu va sta în nici o circumstanță într-o coaliție condusă de Netanyahu.
Bennett nu a exclus-o, dar se spune că stă la răscruce, așteptând ca Netanyahu să eșueze în formarea unei coaliții, astfel încât să poată accepta apoi mandatul de a forma un guvern de centru-dreapta cu partidul său ”Yamina”, al lui Saar (”Noua Speranță”), a lui Yair Lapid (”Yesh Atid”), Benny Gantz (Albastru Alb”) și Avigdor Liberman, ”Israel Beitenu”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: