Raport: Israelul este implicat în explozia de la instalația iraniană Natanz; Va dura 9 luni pînă când aceasta-și va reînnoi producția

Israelul este implicat în întreruperea energiei electrice la instalația de îmbogățire a uraniului din Natanz (Iran), în Iran, a informat New York Times, citând surse de informații israeliene și americane.

Potrivit raportului, pagubele au dus la încetarea operațiunilor la instalație.
Iranienii au susținut că este un „act de sabotaj” și au dat vina pe Israel.
Într-un raport al ”Times”, surse de informații au descris o operațiune secretă israeliană, spunând că daunele aduse instalației au fost cauzate de o explozie deliberată la scară largă care a distrus complet sistemul independent și sigur care furnizează electricitate centrifugelor de îmbogățire a uraniului.
De asemenea, s-a raportat că explozia a afectat în mod material capacitatea Iranului de a îmbogăți uraniu și că ar putea dura aproximativ nouă luni pentru a restabili producția în Natanz.
Surse de informații din Orientul Mijlociu au declarat că întreruperea curentului electric a provocat alte explozii puternice în incinta subterană a instalației, în urma lor izbucnind incendii.
Israelul nu a făcut niciun comentariu oficial cu privire la incident.
Incidentul a avut loc la o zi după ce Teheranul a început să opereze centrifuge avansate de îmbogățire a uraniului la fața locului, încălcând termenii acordului nuclear, pe fondul unor progrese în discuțiile de la Viena dintre reprezentanții superputerilor și Iran, cu privire la o posibilă revenire la acordul nuclear din 2015.
Președintele Hassan Rouhani a întărit angajamentul Iranului față de nedezvoltarea armelor nucleare, în timp ce supraveghea lansarea centrifugelor pentru a marca Ziua Tehnologiei Nucleare.

    Deteriorarea site-ului a insuflat incertitudine eforturilor diplomatice începute săptămâna trecută. (Anima News)

    Lasă un răspuns