Iran / Nuclear: Ayatollahul Ali Khamenei avertizează împotriva dialogului cu Occidentul, “nociv” pentru Iran

Negocierile în curs de desfășurare la Viena pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul nu ar trebui să “întârzie”, deoarece o asemenea întârziere ar fi “dăunătoare” Iranului, a avertizat miercuri liderul suprem al Republicii Islamice, ayatollahul Ali Khamenei.

“Trebuie să fim atenți ca negocierile să nu devină erozive. Acest lucru nu ar trebui (să devină) o modalitate pentru unele partide de a trage de timp, fapt care ar fi dăunătoare pentru țară”, a declarat numărul unu din Iran într-un discurs difuzat la televiziunea de stat.
După explozia produsă duminică la o fabrică de îmbogățire a uraniului din centrul Iranului, pentru care Teheranul acuză Israelul, Republica Islamică a anunțat că va îmbogăți acest mineral la 60% în izotopi 235, cu mult peste 20% practicat din ianuarie și pragul maxim de 3,67% permis de acordul încheiat de Iran în 2015 cu comunitatea internațională de la Viena.
În prezent se desfășoară negocieri în capitala Austriei pentru a încerca să readucă Statele Unite și Iranul la obligațiile lor.
Liderul Suprem a aprobat discuțiile, dar a stabilit condiția ca Iranul să revină la aplicarea strictă a textului, ca Washingtonul să ridice mai întâi toate sancțiunile americane impuse Iranului din 2018 și ca suspendarea efectivă a acestor măsuri să poată fi verificată.
Discuțiile de la Viena au loc între statele încă părți la acordul din 2015 (Germania, China, Franța, Marea Britanie, Iran și Rusia), sub egida Uniunii Europene, garantul acordului.
Statele Unite sunt asociate, dar indirect, Teheranul refuzul orice contact direct.
O întâlnire la nivelul miniștrilor de externe adjuncți ai statelor părți la acord urmează să aibă loc joi. (Anima News)

Lasă un răspuns