Navă comercială israeliană ținta unui atac în apropierea Emiratelor Arabe Unite

O navă deținută de o companie israeliană a fost ținta unui atac în apropierea coastei Emiratelor Arabe Unite, în largul Iranului, a informat surse media, în momentul în care Teheranul și Ierusalimul par să fie angajate într-o nouă escaladă.

Citând surse de securitate israeliene în condiții de anonimat, canalul TV israelian 12, a declarat că nava Hyperion Ray a fost „ușor deteriorată” de focuri de armă, probabil iraniene, în apropierea portului emiratian Fujairah.
Aceste informații vin după publicarea de către canalul libanez Al-Mayadeen, considerat apropiat de Siria și Iran, a informațiilor care indică un atac asupra navei Hyperion Ray, care arborează pavilionul Bahamas, dar este operat de o compania israeliană Ray Shipping, care a fost ținta unui atac similar în februarie trecut.
Potrivit Dryad Global, o companie specializată în securitatea maritimă, în momentul exploziei survenite la bord, în largul Sultanatului Oman, MV Helios Ray, care transporta vehicule, se afla pe ruta dintre orașul saudit Dammam și Singapore.
Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul că se află în spatele atacului, pe care Teheranul l-a negat.
În martie, Iranul a denunțat „sabotajul” în Marea Mediterană a unei nave container care aparține companiei iraniene IRISL.
Biroul lui Netanyahu și armata israeliană nu au comentat recentul incident.
Nici oficialii companiei de transport maritim Ray Shipping, cu sediul în Tel Aviv, nu au putut fi contactați de ziariști.
Totuși, site-urile de urmărire a navelor au geolocalizat Hyperion marți în timpul zilei, la aproximativ treizeci de kilometri de coasta Emiratului, la ieșirea din strâmtoarea Hormuz, cu fața spre Iran. Acest presupus nou incident vine în momentul în care Iranul a dat vina pe Israel lunisă fie în spatele atacului asupra fabricii sale de îmbogățire a uraniului din Natanz, unul dintre centrele nervoase ale programului nuclear al Republicii Islamice, promițând „răzbunare”. Incidentele, în care „Israelul a jucat un rol”, potrivit surselor de informații israeliene și americane citate de The New York Times, vin în timp ce discuțiile sunt programate pentru această săptămână la Viena pentru a încerca să salveze acordul nuclear privind Iranul din 2015, căruia Israelul i se opune.
Cu un atac asupra complexului Natanz – dacă este confirmat – Israelul ar putea încerca să deraieze negocierile nucleare în curs de desfășurare ale Iranului, au declarat analiștii. (Anima News)

Lasă un răspuns