Israel: Opoziția îl sprijină pe Bennett pentru formarea unui nou guvern, singura modalitate de a preveni un al 5-lea scrutin (media)

Dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu nu reușește să formeze un guvern în perioada care i-a fost alocată, blocul partidelor de opoziție va încerca să-l convingă pe șeful statului Reuven Rivlin să-i acorde o șansă președintelui partidului de dreapta Yamina Naftali Bennett, relatează Channel 13 al televiziunii israeliene.

Netanyahu are în prezent termen până pe 5 mai pentru a-și prezenta guvernul, dar i se va permite să-i ceară președintelui o prelungire de două săptămâni – până pe 19 mai – dacă va fi necesar.
În caz de eșec, Rivlin va putea numi o a doua persoană (pentru încă 28 de zile, urmate, dacă va fi necesar, de alte 14 zile suplimentare), sau va putea returna mandatul Knesset-ului, acordând 21 de zile pentru desemnarea unui candidat susținut de 61 de deputați.
Dar surse din cadrul blocului comunitar, care se opun categoric unei uniuni cu dl Netanyahu, au declarat pentru Channel 13 că trimiterea mandatului la Knesset ar face imposibilă formarea unui guvern.
Dacă mandatul ar fi acordat Parlamentului de 120 de locuri, ar fi necesare 61 de voturi pentru formarea unui guvern, în timp ce un parlamentar însărcinat cu formarea unei coaliții s-ar putea mulțumi cu o minoritate, cu condiția să nu existe 61 de parlamentari care să se opună numirii sale.
Cu toate acestea, nu a fost clar dacă sprijinul acordat lui Naftali Bennett pentru formarea unui guvern a fost unanim în blocul opoziției, liderul Yaminei câștigând doar șapte locuri în alegerile din 23 martie.
Potrivit Channel 12, președintele listei centriste Yesh Atid, Yair Lapid,(cel mai mare partid de opoziție) intenționează să convoace, în curând, o conferință de presă, în care va pleda pentru un guvern larg de unitate națională, reunind partidele de dreapta Yamina, Israel Beiteinu (lider, Avigdor Liberman), Noua Speranță (lider, Gideon Saar), precum și Albastru Alb, Partidul Muncii și partidul de stânga Meretz. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: