LUMEA DE AZI

Londra: Familia regală britanică își ia rămas bun de la Prințul Philip prin funeralii limitate de restricțiile Covid-19

Regina Elisabeta a II-a își ia rămas bun de la răposatul ei soț, Prințul Philip, astăzi, sâmbătă, la o înmormântare restricționată de regulile coronavirusului, dar care reflectă lunga sa viață în serviciu militar și public.

Ceremonia din spatele zidurilor impunătoare ale Castelului Windsor, la vest de Londra, va fi urmărită de o audiență televizată așteptată la milioane de persoane, publicul fiind îndemnat să stea deoparte din cauza pandemiei globale.
Ducele de Edinburgh – descris de regaliști drept “bunicul națiunii” – a murit pe 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani, la doar câteva săptămâni după ce a petrecut mai mult de o lună în spital pentru tratamentul unei afecțiuni cardiace și al unei infecții.
Cel mai longeviv consort regal a Marii Britanii, prinșul a fost o prezență aproape constantă alături de regină în timpul domniei sale record care a început în 1952, când Marea Britanie își revenea din al Doilea Război Mondial și pe măsură ce imperiul său global a început să se destrame.
Moartea sa, după 73 de ani de căsnicie, a lăsat un “gol imens” în viața reginei, a declarat weekendul trecut cel de-al doilea fiu al cuplului, prințul Andrew.
La slujbă, decanul de Windsor, David Conner, va aduce un omagiu “loialității neclintite” a lui Filip față de regină, care împlinește săptămâna viitoare 95 de ani, țării și Comunității, precum și “curajului și credinței” sale.
Reglementările guvernamentale privind coronavirusul au forțat revizuirile pripite ale “Operațiunii Forth Bridge”, planurile funerare de lungă durată ale fostului comandant al Marinei Regale, Philip.
Dar înmormântarea ceremonială va cuprinde în continuare membri ai serviciilor armate cu care a fost asociat, care vor păși într-o scurtă procesiune prin grădinile imaculate ale castelului, a cărui istorie datează de acum 1.000 de ani.
Sicriul său va fi depus la capela istorică St George’s din Windsor pe un dric Land Rover personalizat pe care el însuși l-a proiectat, revopsit în verde militar.
Un minut de reculegere s-a ținut în toată țara la ora 15:00 (14:00 GMT) înainte de începerea slujbei de înmormântare.
Regina va conduce doar 30 de persoane îndoliate care-și vor aduce omagiile omului pe care l-a numit cândva “putere și ședere” și a cărui moarte închide un capitol remarcabil pentru cea mai faimoasă familie din Marea Britanie și istoria recentă a țării.
Vor participa în mare parte apropiați membri de familie, inclusiv cei patru copii ai cuplului: moștenitorul tronului Prințul Charles, 72 de ani, Prințesa Anne, 70 de ani, Prințul Andrew, 61 de ani, și Prințul Edward, 57 de ani.
De asemenea, va fi prezent fiul cel mare al lui Charles, William, în vârstă de 38 de ani, căruia i se va alătura fratele mai mic, Harry, în vârstă de 36 de ani, după ce acesta s-a întors din Statele Unite, unde locuiește acum.
Toți ochii vor fi ațintiți asupra fraților – a căror mamă a fost prima soție a lui Charles, prințesa Diana – după ce s-a raportat că s-au certat din cauza mutării lui Harry în California împreună cu soția sa americană, Meghan, și a criticilor lor usturătoare la adresa familiei regale.
Meghan, însărcinată cu cel de-al doilea copil, a fost sfătuită să nu călătorească din motive medicale.
Frații, care în tinerețe au mers în spatele sicriului mamei lor la înmormântarea ei din 1997, vor urmări procesiunea pe jos, dar nu unul lângă altul.
Între ei va fi vărul lor, fiul Prințesei Anne, Peter Phillips, în vârstă de 43 de ani, fapt care va alimenta probabil alte zvonuri despre ruptură, chiar dacă aceasta reflectă protocolul regal.
Funeraliile seniorilor regali sunt în mod normal afaceri publice grandioase, rafinate de-a lungul anilor de planificare, combinând fastul, concursurile și o listă de invitați dintre demnitarii mondiali.
Ultimele funeralii regale majore – ale mamei reginei, numită și Regina Elisabeta – au costat în 2002 peste 5,4 milioane de lire sterline (7,4 milioane de dolari, 6,2 milioane de euro).
Mai mult de un milion de oameni s-au afla în afara Westminster Abbey, în centrul Londrei, pentru a vedea trista ceremonie.
Timp de patru zile, mai mult de 200.000 de oameni au trecut prin fața sicriul ei.
Ceremonia de sâmbătă este mai modestă.
Toți oaspeții – îmbrăcați în negru – trebuie să poarte măști negre , în timpul și după ceremonie. Prinșul Harry a trebuit să fie plasat în carantină de când a sosit din Los Angeles.
Oficialii regali și guvernul au cerut populației să nu se adune în fața palatelor pentru a-și prezenta omagiile, deși un flux constant de cetățeni au ignorat apelurile.
La sfârșitul funeraliilor, conduse de decanul de Windsor împreună cu arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, ducele va fi înmormântat în particular în Seiful Regal al Capelei Sf. George.
Când regina va deceda, el va fi transferat alături de ea în capela memorială Regele George al VI-lea, care adăpostește rămășițele tatălui ei, George al VI-lea, mamei ei, și cenușa surorii sale mai mici, Prințesa Margaret. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d