ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA DE AZIORIENTUL MIJLOCIU

Paphos: Înalți oficiali din Israel, Emiratele Arabe Unite Grecia și Cipru, s-au întâlnit pentru „schimbare” Orientul Mijlociu

Ciprul a găzduit vineri o întâlnire a înalților diplomați din Israel și EAU, precum și din Grecia, pentru discuții despre care au afirmat că reflectă „schimbarea feței” Orientului Mijlociu.

„Acest nou membru strategic se întinde de la țărmurile Golfului Arabiei” până la Marea Mediterană și Europa, a declarat ministrul israelian de Externe Gabi Ashkenazi la o conferință de presă organizată în stațiunea de coastă Paphos.
Stând alături de Anwar Gargash, consilierul președintelui Emiratelor Arabe Unite, șeicul Khalifa bin Zayed, el a declarat că întâlnirea lor este un semn al „schimbării feței Orientului Mijlociu”.
El a cerut un „parteneriat strategic în domeniul energiei între Estul Med și Golf”, după normalizarea istorică de anul trecut a legăturilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite.
Gargash a declarat că legăturile cu statul evreu reprezintă o „viziune strategică alternativă” menită să consolideze securitatea regională, adăugând că discuțiile de la Paphos au acoperit cooperarea economică și politică, precum și „utilizarea tehnologiei pentru combaterea Covid”.
Miniștrii de externe ciprioți și greci au subliniat că noua grupare regională este deschisă tuturor parților.
„Calea este deschisă pentru ca toate țările din regiune să ni se alăture”, a declarat gazda Nikos Christodoulides, fără menționarea directă a Turciei, ale cărei trupe ocupă treimea nordică a Ciprului și care se află în dispută cu Nicosia și Atena din cauza zăcămintelor de gaze din estul Mediteranei.
Ministrul grec de Externe Nikos Dendias, care a vizitat atât Turcia, cât și Libia în ultima săptămână, a subliniat apelurile la „retragerea tuturor forțelor străine” din țara nord-africană, unde sunt detașate trupele turcești.
În ceea ce privește Iranul și controversatul său program nuclear, Ashkenazi a reiterat faptul că Israelul va „face tot ce este necesar pentru a împiedica acest regim radical și antisemit să achiziționeze arme nucleare”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: