Libia: O sinagogă veche va fi transformată într-un centru islamic

Fosta sinagogă Dar Bishi din Libia va fi transformată într-un centru religios islamic, a declarat Organizația Mondială a Evreilor Libieni, relatează Agenția Telegrafică Evreiască.

“Deoarece nu mai trăiesc evrei în Tripoli și puterea este în mâinile autorităților locale, s-a decis să se încalce proprietatea și istoria noastră”, a scris David Gerbi, un evreu italian născut în Libia și membru al organizației, în revista evreiască italiană Moked. “Planul este în mod clar să profite de haos și de absența noastră”, continuă el.

Gerbi a declarat că Organizația Mondială a Evreilor Libieni “cere suspendarea imediată a acestui proiect și ca sinagoga din Tripoli să rămână intactă în speranța că va fi restaurată într-o zi”.

David Gerbi se roagă printre ruinele sinagogii

Guvernul central al Libiei s-a prăbușit de la răsturnarea și execuția dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, care a condus țara cu un pumn de fier din 1969. Revoluția a declanșat lupte intermitente între clanuri și miliții cu cereri concurente de conducere.
Libia a avut odată aproximativ 40.000 de evrei. Peste 32.000 de evrei au emigrat între 1949 și 1951, după independența Statului Israel.
Când colonelul Gaddafi a preluat puterea în 1969, rămăseseră mai puțin de 600 de evrei în Libia. Noul regim și-a propus apoi să-i facă să plece, să distrugă cimitirele și să transforme sinagogile în moschei.
Diaspora evreiască din Libia este în prezent împărțită între Israel și Italia. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: