Un artefact descoperit în Israel, considerat a fi o „verigă lipsă” din istoria alfabetului

Un fragmentul de ceramică, descoperit în Israel, este considerat a fi cel mai vechi text al Levantului de Sud care folosește scrierea alfabetică.

Descoperită în 2018 în ruinele sitului Tel Lakish din Israel de către o echipă de cercetători austrieci, piesa de ceramică pe care sunt înscrise două rânduri de scriere încă necunoscută, a făcut obiectul unui studiu aprofundat publicat în întregime de revista științifică ”Antiquity” a Universității din Cambridge pe 15 aprilie 2021.
„Datând din secolul al XV-lea î.e.n., această inscripție este în prezent cel mai vechi text alfabetic datat în mod sigur din Levantul de Sud, și, prin urmare, poate fi considerat ‘veriga lipsă’ din istoria primului alfabet”, explică cercetătorii de la Institutul Arheologic al Academiei Austriece de Științe și cei de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Un artefact care leagă mai multe inscripții alfabetice descoperite anterior

Vestigiul unui vas de lut importat din Cipru, artefactul, vechi de 3 500 de ani, măsoară doar 4 centimetri pe 3, 5 centimetri.
„Puteți vedea o mână de caractere întinse pe două rânduri și scrise cu cerneală canaană”, explică cotidianul israelian Haaretz.
Derivate din hieroglife, aceste scrieri umplu golurile din istoria alfabetului care ar fi fost exportat din Egipt cu aproximativ un secol mai devreme decât se credea anterior, cătree est, în Levantul meridional.
„Acest artefact este o verigă lipsă care leagă inscripțiile alfabetice anterioare găsite în Egipt și Sinai de textele ulterioare descoperite în Canaan”, civilizație antică din Orientul Apropiat situată de-a lungul țărmului estic al Mării Mediterane, explică Felix Huflmayer, directorul studiului.
El adaugă: Toate alfabetele au evoluat oarecum din hieroglife, feniciene, ebraice, grecești, latine și așa mai departe.

O difuzie a alfabetului înainte de dominația egipteană

„Răspândirea alfabetului a avut loc probabil la sfârșitul epocii bronzului mijlociu și a doua perioadă intermediară egipteană (1782-1570 î.e.n.), când o dinastie de origine asiatică occidentală (Hyksos) a condus nordul Egiptului”, spune Felix Huflmayer.
Datat în epoca bronzului, fragmentul ceramic confirmă dezvoltarea și răspândirea alfabetului în Levant independent și cu mult înainte de dominația egipteană, deși este încă prea devreme pentru a înțelege cum s-a desfășurat acest lucru. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: