Israel / Sondaj: Cine ar beneficia de noi alegeri?

Un nou sondaj a constatat că blocul de dreapta al scenei politice israeliene ar obține o majoritate absolută în Knesset dacă ar avea loc noi alegeri astăzi.

Sondajul, realizat de Maagar Mohot și difuzat de Radio 103FM vineri, a constatat că dacă noi alegeri ar avea loc astăzi, blocul de dreapta – inclusiv Yamina – ar câștiga două locuri, trecând de la 59 de locuri în actualul Knesset la 61 – suficient pentru un guvern majoritar fără să se bazeze pe Lista Arabă Unită (Raam).
Blocul de stânga – arab a câștigat, de asemenea, teren în sondaj, trecând de la 48 de locuri în actuala Knesset la 50 de locuri, în timp ce, cele două partide dreapta-centru, opuse primului ministru Benjamin Netanyahu pierd în total patru locuri, scăzând de la 13 la nouă mandate.
Likud și-a păstrat actualele 30 de locuri în sondaj, în timp ce Yesh Atid a crescut de la 17 locuri în actualul Knesset, la 20 de locuri.
Printre facțiunile ultrareligioase, Shas a scăzut de la nouă locuri la opt, în timp ce Iudaismul Unit al Torei a crescut de la șapte la opt locuri.
Albastru Alb au scăzut ușor, la șapte locuri, în timp ce Partidul Muncii s-a menținut la șapte locuri.
Partidul de extremă stânga Meretz a căzut de la șase locuri la cinci mandate.
Lista Arabă Comună i-a păstrat șase locuri, în timp ce Lista Arabă Unită a crescut de la patru la cinci locuri.
Yamina a câștigat două mandate, crescând de la cele șapte locuri actuale la nouă locuri, în timp ce alianța dintre Partidul Sionist Religios, Otzma Yehudit și Noam s-a menținut la șase locuri.
Partidele Noua Speranță și Israel Beitenu au pierdut două locuri fiecare, căzând la patru și respectiv cinci mandate.
Sondajul a constatat, de asemenea, că dacă premierul Netanyahu nu poate forma o coaliție până la sfârșitul mandatului, săptămâna viitoare, o pluralitate de israelieni (45%) declară că ar trebui să cedeze și să lase un alt candidat din Likud să încerce să formeze un guvern.
Mai puțin de o treime dintre respondenți (32%) se opun unui astfel de plan.
Majoritatea alegătorilor Likud (54%) afirmă în acest scenariu că Netanyahu ar trebui să permită unui alt membru al Likudului să încerce să formeze un guvern, doar 28% opunându-se unui astfel de acord.
Fostul primar al Ierusalimului, deputatul Nir Barkat, este cea mai populară alegere pentru a forma un guvern condus de Likud dacă Netanyahu face un pas deoparte, 31% dintre respondenți îl favorizează, comparativ cu ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, cu 13%, ministrul Finanțelor, Yisrael Katz, cu 8%, președintele Knessetului, Yariv Levin, cu 5%, și ministrul Securității publice, Amir Ohana, cu 3%.
Sondajul de vineri a fost realizat online, la el participând 500 de respondenți, cu o marjă de eroare de 4,4%. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: