Oficial Hamas avertizează împotriva amânării alegerilor palestiniene

Un înalt oficial al Hamas a avertizat că orice modificare a calendarului pentru viitoarele alegeri palestiniene va da o lovitură grea eforturilor de reconciliere dintre Hamas și rivalul Fatah.

Șeful listei Hamas pentru votul de luna viitoare, Khalil al-Hayya, a declarat pentru AFP că orice amânare, oricât de mică ar fi, va submina eforturile de restabilire a unității.
“O amânare ar împinge poporul palestinian în necunoscut și avertizez că acest lucru va complica situația, va perpetua și va întări diviziunea”, a spus Hayya.
„Acest lucru ar provoca o mare frustrare în rândul populației și al tinerilor oameni, și ar putea duce la reacții grave”, a adăugat Hayya, care este al doilea cel mai puternic lider Hamas din Gaza după șeful politic Yahya Sinwar.
Președintele AP, Mahmoud Abbas, a emis recent un decret prin care se dispune alegeri generale în teritoriile atribuite AP.
Decretul prevede că alegerile legislative vor avea loc pe 22 mai.
O alegere „prezidențială” va avea loc pe 31 iulie. Acesta stabilește termenul limită de 31 august pentru înființarea Consiliului Național Palestinian.
AP a cerut continuu ca Israelul să permită arabilor care locuiesc în estul Ierusalimului să voteze la alegeri. În această privință, oficialii AP au lucrat pe arena internațională, în încercarea de a determina Israelul să fie de acord cu această cerere.
AP a folosit în trecut refuzul Israelului de a permite arabilor din Ierusalim să voteze ca o scuză pentru a nu organiza deloc alegeri.
Miercuri, un înalt oficial al AP a spus că el crede că există „90% șanse” ca alegerile să fie amânate.
Hayya a spus că Hamas nu încearcă să conducă următorul Guvern palestinian, ci mai degrabă să participe la o administrație de unitate.
“Vrem un guvern cu consens național. Dacă are un program politic rezonabil și acceptabil, poate fi o oportunitate reală de a pune capăt diviziunii, de a unifica instituțiile (și) de a pune capăt blocadei (israeliene) și a suferinței palestiniene”, a declarat el pentru AFP.
Hayya a spus că, deși i-ar plăcea să vadă Hamas reținând 40% din voturile pe care le-a câștigat în 2006, el este realist cu privire la costurile electorale ale unui partid de guvernământ. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: