Un înalt oficial al Hamas a avertizat că orice modificare a calendarului pentru viitoarele alegeri palestiniene va da o lovitură grea eforturilor de reconciliere dintre Hamas și rivalul Fatah.

Șeful listei Hamas pentru votul de luna viitoare, Khalil al-Hayya, a declarat pentru AFP că orice amânare, oricât de mică ar fi, va submina eforturile de restabilire a unității.
„O amânare ar împinge poporul palestinian în necunoscut și avertizez că acest lucru va complica situația, va perpetua și va întări diviziunea”, a spus Hayya.
„Acest lucru ar provoca o mare frustrare în rândul populației și al tinerilor oameni, și ar putea duce la reacții grave”, a adăugat Hayya, care este al doilea cel mai puternic lider Hamas din Gaza după șeful politic Yahya Sinwar.
Președintele AP, Mahmoud Abbas, a emis recent un decret prin care se dispune alegeri generale în teritoriile atribuite AP.
Decretul prevede că alegerile legislative vor avea loc pe 22 mai.
O alegere „prezidențială” va avea loc pe 31 iulie. Acesta stabilește termenul limită de 31 august pentru înființarea Consiliului Național Palestinian.
AP a cerut continuu ca Israelul să permită arabilor care locuiesc în estul Ierusalimului să voteze la alegeri. În această privință, oficialii AP au lucrat pe arena internațională, în încercarea de a determina Israelul să fie de acord cu această cerere.
AP a folosit în trecut refuzul Israelului de a permite arabilor din Ierusalim să voteze ca o scuză pentru a nu organiza deloc alegeri.
Miercuri, un înalt oficial al AP a spus că el crede că există „90% șanse” ca alegerile să fie amânate.
Hayya a spus că Hamas nu încearcă să conducă următorul Guvern palestinian, ci mai degrabă să participe la o administrație de unitate.
„Vrem un guvern cu consens național. Dacă are un program politic rezonabil și acceptabil, poate fi o oportunitate reală de a pune capăt diviziunii, de a unifica instituțiile (și) de a pune capăt blocadei (israeliene) și a suferinței palestiniene”, a declarat el pentru AFP.
Hayya a spus că, deși i-ar plăcea să vadă Hamas reținând 40% din voturile pe care le-a câștigat în 2006, el este realist cu privire la costurile electorale ale unui partid de guvernământ. (Anima News)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s