Trei opozanți iranieni în fața instanței daneze pentru spionaj și „terorism”

Trei lideri în exil ai unui grup separatist arab iranian au pledat nevinovați la acuzațiile de „finanțare și promovare a terorismului” în Iran și spionaj pentru Arabia Saudită, joi, când s-a deschis procesul lor în Danemarca.

Cu vârste cuprinse între 39 și 50 de ani, cei trei membri ai Mișcării Arabe pentru Eliberarea Ahvaz (ASMLA) au fost închiși din februarie 2020 și beneficiază de protecție specială din cauza amenințărilor care presează asupra lor.
Organizația separatistă, considerată teroristă de Iran și ai cărei lideri locuiesc în Danemarca și Olanda, apără autodeterminarea provinciei Ahvaz (sud-vestul Iranului).
„În opinia clientului meu, ceea ce li se reproșează este rezistență legitimă în fața unui regim tiranic”, a explicat Gert Dyrn, avocatul celui mai în vârstă dintre inculpați și lider al grupului, care a ajuns în Danemarca în 2006 ca refugiat.
“Ei nu neagă că au primit bani de la mai multe surse, inclusiv Arabia Saudită, dar aceasta pentru a ajuta mișcarea și a-și atinge obiectivul politic”, a spus Dyrn.
Procesul urmează să se încheie în decembrie. Cei trei bărbați se confruntă cu 12 ani de închisoare.
Potrivit rechizitoriului, aceștia au primit aproximativ 30 de milioane de coroane (4 milioane de euro) pentru ASMLA și aripa sa armată, în special prin conturi din Austria și Emiratele Arabe Unite. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: