Israel: Tragedia de pe Muntele Meron – una dintre cele mai mari catastrofe din istoria Israelului / Reacții interne și internaționale

Întreaga clasă politică israeliană a reacționat în unanimitate vineri dimineață la dezastrul care a avut loc peste noapte pe Mont Meron, când o imensă busculadă a provocat moartea a cel puțin 44 de persoane, în timpul unui pelerinaj evreiesc ortodox în nordul țării.

„Dezastru uriaș la Muntele Meron”, a scris pe Twitter peste noapte premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a cerut populației să „se roage pentru salvarea răniților”.
La rândul său, liderul opoziției, Yair Lapid, a scris pe Twiter: „Urmăresc cu angoasă și neliniște teribilul dezastru care a avut loc în timpul festivităților de pe Mont Meron. Tot Israelul se roagă acum pentru vindecarea răniților. Este o noapte dificilă și tristă”.
Ministrul Apărării, Benny Gantz, s-a angajat să „facă totul pentru ca un astfel de dezastru să nu se mai repete”.
Tot pe Twitter, liderul partidului Yamina (naționalist religios), Naftali Bennett, a numit evenimentul „unul dintre cele mai mari dezastre din istoria Israelului”.
“Inimile noastre suferă din cauza zecilor de decese. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile îndurerate”, a adăugat el.
Șeful Listei Arabe Unificate a transmis condoleanțe familiilor și a cerut guvernului ”să investigheze neajunsurile care au dus la acest grav dezastru, de la autorizarea acestei adunări fără infrastructură adecvată până la desfășurarea evenimentului în timp real”.
În cele din urmă, rabinul sefard al Israelului, Yitzhak Yosef, a chemat „la rugăciune, și nu la învinovățire”.
„Acum nu este momentul să căutăm vinovați”, a spus el, solicitând „rugăciune colectivă pentru victime și răniți”.
În străinătate, rabinul șef al Franței, Haïm Korsia, a declarat că este „copleșit de cumplita tragedie” și, de asemenea, a transmis condoleanțe celor îndurerați.
La rândul său, Franța „a asigurat poporul israelian de solidaritatea sa profundă în acest calvar”.
În Statele Unite, consilierul pentru securitate națională al președintelui, Jake Sullivan, a spus că toate gândurile americanilor „sunt îndreptate către Israel”.
India și Austria transmis condoleanțele Israelului în urma tragediei de pe Meron.
Premierul britanic Boris Johnson s-a referit astăzi (vineri) la dezastrul grav care a avut loc aseară pe Muntele Meron și a spus: „În urma scenelor devastatoare de la Festivalul Lag B’Omer din Israel, gândurile mele sunt cu cetățenii israelieni și cei care au pierdut pe cei dragi ai lor în această tragedie “.
Într-un comunicat, Uniunea Europeană și-a exprimat ”cele mai profunde condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor, precum și poporului israelian” și a adresat ”cele mai bune urări pentru o recuperare rapidă a celor răniți”. (Anima News)

Lasă un răspuns