ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAEL

Israel: Tragedia de pe Muntele Meron și implicațiile sale politice

Tragedia în care 45 de persoane și-au pierdut viața pe Muntele Meron a lovit Israelul cu doar patru zile înainte de încheierea termenului acordat premierului Benjamin Netanyahu să formeze un guvern.

Întrebarea rămâne acum dacă el va încerca, ca urmare a tragediei, să obțină o prelungire a mandatului – o cerere pe care președintele Reuven Rivlin o va refuza, în conformitate cu majoritatea estimărilor sistemului politic.
Constituirea unei comisii independente de anchetă asupra tragediei, va fi discutată, de asemenea, în timpul negocierilor pentru formarea unui guvern.
Ancheta a fost trimisă Departamentului de Investigații Interne al Poliției (PIID), procurorul general Avichai Mandelblit ordonând să nu se ia declarații de la ofițerii care s-au aflat la fața locului, ca parte a unei anchete preliminare.
În timpul vizitei sale la locul dezastrului, Netanyahu a promis că va conduce o „investigație amănunțită, serioasă și aprofundată pentru a se asigura că un astfel de dezastru nu se va mai repeta”.
Cu toate acestea, premierul nu a promis o anchetă publică independentă, pe care guvernele preferă să o evite de multe ori.
Guvernul are, de asemenea, opțiunea de a lansa o anchetă guvernamentală, ale cărei puteri sunt mult mai limitate.
De exemplu, o anchetă guvernamentală nu poate cita martori, spre deosebire de o anchetă publică, decât dacă este autorizată în mod expres să facă acest lucru printr-o decizie guvernamentală.
În ambele cazuri, ancheta PIID va fi oprită.
Unele dintre victimele tragediei de Lag BaOmer – cel mai grav dezastru civil din istoria Israelului – au fost înhumate înainte de Șabat.
Institutul de Medicină Legală de la Abu Kabir, unde au fost duse cadavrele, a reușit, până la intrarea în Șabat, să identifice doar 32 de victim.
Institutul a spus că nu poate continua să identifice și să elibereze cadavrele în timpul Șabatului din cauza unui ordin al rabinului șef al Israelului. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: