Israel: Tragedia de pe Muntele Meron și implicațiile sale politice

Tragedia în care 45 de persoane și-au pierdut viața pe Muntele Meron a lovit Israelul cu doar patru zile înainte de încheierea termenului acordat premierului Benjamin Netanyahu să formeze un guvern.

Întrebarea rămâne acum dacă el va încerca, ca urmare a tragediei, să obțină o prelungire a mandatului – o cerere pe care președintele Reuven Rivlin o va refuza, în conformitate cu majoritatea estimărilor sistemului politic.
Constituirea unei comisii independente de anchetă asupra tragediei, va fi discutată, de asemenea, în timpul negocierilor pentru formarea unui guvern.
Ancheta a fost trimisă Departamentului de Investigații Interne al Poliției (PIID), procurorul general Avichai Mandelblit ordonând să nu se ia declarații de la ofițerii care s-au aflat la fața locului, ca parte a unei anchete preliminare.
În timpul vizitei sale la locul dezastrului, Netanyahu a promis că va conduce o „investigație amănunțită, serioasă și aprofundată pentru a se asigura că un astfel de dezastru nu se va mai repeta”.
Cu toate acestea, premierul nu a promis o anchetă publică independentă, pe care guvernele preferă să o evite de multe ori.
Guvernul are, de asemenea, opțiunea de a lansa o anchetă guvernamentală, ale cărei puteri sunt mult mai limitate.
De exemplu, o anchetă guvernamentală nu poate cita martori, spre deosebire de o anchetă publică, decât dacă este autorizată în mod expres să facă acest lucru printr-o decizie guvernamentală.
În ambele cazuri, ancheta PIID va fi oprită.
Unele dintre victimele tragediei de Lag BaOmer – cel mai grav dezastru civil din istoria Israelului – au fost înhumate înainte de Șabat.
Institutul de Medicină Legală de la Abu Kabir, unde au fost duse cadavrele, a reușit, până la intrarea în Șabat, să identifice doar 32 de victim.
Institutul a spus că nu poate continua să identifice și să elibereze cadavrele în timpul Șabatului din cauza unui ordin al rabinului șef al Israelului. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: