Casa Albă: Biden s-a întâlnit cu șeful Mossad, pe fondul potențialului progres în discuțiile cu Iranul

Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit cu șeful agenției israeliene de informații Mossad la Casa Albă, pe fondul potențialului progres în discuțiile cu Iranul, menit să reînvie acordul nuclear din 2015.

Directorul Mossad, Yossi Cohen, devine acum primul oficial israelian de rang înalt care s-a întâlnit cu Biden de la inaugurarea sa în ianuarie.
Surse au declarat că Biden a participat la o întâlnire între Cohen și înalți oficiali ai securității naționale pentru a discuta despre pericolele pentru Israel și Orientul Mijlociu, prezentate de Iran, precum și despre preocupările israeliene cu privire la posibila revenire a SUA la acordul nuclear. Întâlnirea dintre cei doi ar fi fost inițiată de Biden.
În timpul vizitei sale la Washington, Cohen s-a întâlnit și cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, precum și cu membri înalți ai CIA și ai altor agenții de informații americane.
Întâlnirea lui Cohen cu președintele a avut loc în urma rapoartelor conform cărora s-au realizat progrese în discuțiile de la Viena dintre puterile mondiale și Republica Islamică privind revenirea la respectarea deplină a acordului și cererile iraniene de ridicare a sancțiunilor economice impuse de fostul președinte Donald Trump. după ce s-a retras din acord în 2018.
Potrivit unui înalt oficial israelian, președintele Biden i-a spus lui Cohen, că SUA are un drum lung de parcurs în discuțiile cu Iranul înainte de a fi de acord să revină la respectarea deplină a acordului nuclear din 2015.
Cohen, care este director al Mossad din 2016, a prezentat poziția Israelului cu privire la această problemă, spunându-i lui Biden că ar fi o greșeală ca SUA să revină la înțelegere fără a îmbunătăți mai întâi programul.
Biden l-a asigurat pe Cohen că SUA vor continua să vizeze în viitor contribuția Israelului.
Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA a declarat că reuniunea lui Cohen la Casa Albă a avut loc cu consilierul Jake Sullivan și alți oficiali ai securității naționale. Purtătorul de cuvânt a spus că Biden „a fost prezent pentru a-și exprima condoleanțele pentru tragedia de la Muntele Meron”.
Însă un înalt oficial israelian a contestat această descriere, spunând că întâlnirea dintre directorul Mossad și președintele SUA nu a fost „o întâmplare” și nu a fost conectată de drama de pe Muntele Meron, ci a fost o întâlnire pre-programată în mod special pentru ca președintele să discute despre Iran.
Întâlnirea a avut loc imediat după apelul telefonic dintre Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timpul căruia președintele american a transmis condoleanțe pentru dezastru.
Reuniunea a durat aproximativ o oră, a declarat oficialul israelian. Cohen a fost singura persoană care a participat la aceasta din partea israeliană. Biden, Sullivan și directorul CIA, Bill Burns, au participat din partea SUA.
Casa Albă a refuzat să mai comenteze acest subiect. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: