ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAEL

Zi de doliu național în Israel: Ce înseamnă exact? / Zile de doliu naționale declarate în statul Israel

Nimeni nu a rămas indiferent la teribilul dezastru care a lovit poporul evreu joia trecut[. Patruzeci și cinci de persoane, inclusiv băieți tineri, copii precum și frați și surori, și-au pierdut viața în cea mai zguduitoare tragedie umană din istoria țării. În urma dezastrului, premierul a declarat astăzi, duminică, zi de doliu național.

O zi națională de doliu, este o zi declarată în țară ad-hoc, după un dezastru național.
Ziua de doliu este determinată de lege, în care obiceiurile de doliu de stat urmează după moartea unui conducător al țarii sau în urma unui dezastru național, indiferent dacă este vorba de un atac sau de moarte din cauza dezastrelor naturale.
Când se declară zi națională de doliu în țară, sunt determinate și evenimentele și obiceiurile din acea zi, cum ar fi coborârea în bernă a steagurilor, ceremonii comemorative în memoria victimelor și închiderea unităților de divertisment (cinematografe, restaurante , etc.).
Într-o zi națională de doliu, locuitorii țării pot practica obiceiurile de doliu obișnuite în țara respectivă, cum ar fi purtarea de panglici negre sau flori roșii pe reverul unei haine, arborarea steaguri de stat în bernă sau atașarea de panglici negre de steagurile arborate.

Zile de doliu național declarate în statul Israel

După moartea președintelui statului Israel, Yitzhak Ben-Zvi, la 23 aprilie 1963, au fost declarate două zile de doliu național în Israel. Zilele de doliu au fost declarate și în Argentina, Republica Congo și Cuba.
În urma asasinării președintelui american John F. Kennedy la 22 noiembrie 1963, au fost declarate trei zile de doliu național în Israel.
După moartea premierului israelian Levy Eshkol, la 26 februarie 1969, au fost declarate două zile de doliu național.
În urma dezastrului aerian, în care 73 de soldați israelieni au fost uciși într-un accident de helicopter, premierul Benjamin Netanyahu a declarat o zi națională de doliu.
La 11 septembrie 2001, guvernul israelian, condus de Ariel Sharon, a decis o zi națională de doliu după atacurile din 11 septembrie din Statele Unite.
În urma prăbușirii zborului 1812 al Siberia Airlines, pe ruta Israel – Novosibirsk (Rusia), la 4 octombrie 2001, în urmacăruia au murit 78 de pasageri și întregul echipaj, a fost declarată o zi națională de doliu pe 11 octombrie.
După moartea lui Shimon Peres, fost prim ministru și președinte de stat la 28 septembrie 2016, guvernul israelian a declarat o zi națională de doliu.
În ceea ce privește ziua de doliu care are loc astăzi în urma dezastrului celebrării rabinului Shimon Bar Yochai la evenimentele de Lag B’Omer, în care au murit 45 de persoane, guvernul israelian a declarat o zi de doliu național. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: