Reluarea negocierilor dintre Israel și Liban la granița maritimă disputată

Astăzi, marți, la sediul ONU din Naquura, sudul Libanului, delegațiile israeliene și libaneze au relaut discuțiile asupra graniței maritime disputate dintre cele două țări.

Ministerul Energiei din Israel a declarat că „scopul discuțiilor este de a examina opțiunile pentru a ajunge la un acord care să stabilească granița maritimă dintre cele două țări și să găsească o soluție care să permită dezvoltarea resurselor naturale din regiune în beneficiul popoarelor”.
La rândul ei, președinția libaneză a afirmă că „președintele a subliniat importanța rectificării frontierelor pe baza legilor și convențiilor internaționale și a dreptului Libanului de a-și exploata resursele naturale în zona economică exclusivă”.
O întâlnire strategică pentru Libanul în faliment, care se bazează pe prospecții pentru a preveni un colaps economic.
Negocierile vor fi supravegheate de membri ai Națiunilor Unite însoțiți de mediatorul american John Deschent.
Washingtonul, care nu face parte din negocierile actuale, a alocat între 2010 și 2012 Libanului 55% din suprafața de exploatare, față de 45% Israelului.
Discuții avuseseră loc deja în noiembrie 2020, înainte de a fi întrerupte, cele două țări neputând ajunge la un compromis.
Zece ani de litigii au avut loc pentr-o o zonă disputată de 860 de kilometri pătrați și dispute care s-au accelerat de la descoperirea resurselor de gaze și petrol în bazinul Levantin.
Trasarea frontierelor este crucială în măsura în care trebuie să se asigure că nu obstrucționează un câmp de resurse de gaze sau petrol aparținând uneia dintre cele două țări. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: