Israel / Netanyahu: O coaliția Lapid-Bennett ar putea duce la „un guvern de stânga periculos”

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu l-a criticat aspru pe liderul partidului de dreapta Yamina, Naftali Bennett, pe care l-a acuzat că a refuzat să excludă un guvern de unitate cu Yair Lapid la scurt timp după ce acesta din urmă a primit mandatul pentru a forma viitoarea coaliție, după eșecul liderului Likud.

El l-a îndemnat, totuși, pe Bennet, să nu adere la o coaliție formată de Yair Lapid, jurând că el și liderul lYamina pot forma împreună un guvern de dreapta.
Dar, potrivit radiodifuzorului public Kan, Naftali Bennett va face presiuni pentru ca discuțiile de formare a guvernului să se încheie în zilele următoare, temându-se că alți membri ai partidului său se vor pronunța împotriva formării unei coaliții cu Yair Lapid.
Anterior, deputatul Amichai Chikli, membru al formației Bennett, și-a anunțat opoziția față de formarea unei astfel de coaliții.
Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid („Există un viitor”), care s-a clasat pe locul doi cu 17 deputați legislativi, caută să formeze un „guvern de unitate națională” – adunând dreapta, centrul și stânga – pentru a-l îndepărta pe Netanyahu de la putere.
Pentru a încerca să reușească acolo unde Benjamin Netanyahu a eșuat, Yair Lapid ar putea avea nevoie de sprijinul nu numai al lui Naftali Bennett, ci și al partidelor arabe.
Deocamdată, „blocul său de schimbare” – format din partidele de stânga Meretz și Muncii, centristul Benny Gantz și partidele de dreapta conduse de fostul likudist Gideon Saar și naționalistul laic Avigdor Lieberman – reunește 51 de parlamentari.
Pentru a atinge pragul de 61 de deputați, va trebui să găsească un punct comun cu partidele arabe (10 deputați în total) și / sau cu Naftali Bennett.
Dacă Yair Lapid reușește să formeze un guvern, o pagină din istoria Israelului se va transforma odată cu plecarea lui Benjamin Netanyahu, care a petrecut ultimii doisprezece ani la putere.
În caz contrar, israelienii se vor întoarce la vot pentru a cincea oară în puțin de peste doi ani. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: