Israel: Președintele Reuven Rivlin i-a încredințat lui Yair Lapid, liderul opoziției, mandatul de a forma o coaliție

Președintele israelian Reuven Rivlin a anunțat miercuri seară că i-a încredințat liderului opoziției Yair Lapid responsabilitatea de a forma un guvern după eșecul primului ministru ieșit Benjamin Netanyahu.

“Am vorbit cu Yair Lapid și i-am spus că i-am dat mandatul de a forma guvernul”, a spus Rivlin în timpul unui discurs oficial al președinției de la Ierusalim.
“Din recomandările primite a devenit clar că deputatul Lapid avea cele mai mari șanse de a forma un guvern”, a adăugat el.
În cursul dimineții de miercuri, Rivlin a discutat cu Lapid și pe Naftali Bennett, liderul aripii de dreapta radicală Yamina, care i-a cerut fiecare președintelui mandatul pentru a forma următorul guvern.
În același timp, președintele Rivlin a cerut partidelor să îi prezinte potențiali candidați.
Yair Lapid a primit miercuri sprijinul a aproximativ cincizeci de deputați ai „blocului pentru schimbare”, în timp ce „blocul de dreapta” al lui Netanyahu nu a recomandat candidați, ci a cerut președintelui să acorde 21 de zile parlamentarilor, pentru a găsi un candidat.
Liderul opoziției, Yair Lapid, a cărui formațiune centristă Yesh Atid („Există un viitor”) a ocupat locul doi cu 17 deputați la alegerile legislative, a patra rundă în mai puțin de doi ani, caută să formeze un „guvern al uniunii naționale”, pentru a-l scoate pe Netanyahu de la putere.
„A sosit timpul pentru un nou guvern (…) Aceasta este o oportunitate istorică de a sparge barierele care împart societatea Israel, pentru a uni religioși și laicii, stânga, dreapta și centru”, a spus el săptămâna aceasta.
Dacă pare a fi o alegere logică pentru mulți comentatori israelieni, Yair Lapid ar putea fi nevoit să găsească un punct comun cu Naftali Bennett, liderul partidului de dreapta radicală Yamina (7 parlamentari), pentru a încerca să atingă pragul a 61 de deputați. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: