Ierusalim: Ciocniri violente pe Muntele Templului / Washingtonul „îngrijorat”

Ciocniri au izbucnit între credincioși arabi și forțele de securitate israeliene de pe Muntele Templului (Ierusalim), unde zeci de mii de musulmani s-au adunat pentru a marca ultimele rugăciuni din vinerea Ramadanului.

“Forțele de poliție au început să folosească mijloace anti-revoltă în încercarea de a restabili ordinea după ce au izbucnit ciocniri violente pe Muntele Templului, în timpul cărora sute de palestinieni au început să arunce pietre, sticle și alte obiecte către forțele noastre care au ripostat”, a indicat un comunicat al poliției israeliene.
Rapoartele inițiale menționau mai mulți răniți, majoritatea palestinieni, în timpul revoltelor.
Trei ofițeri de poliție au fost răniți, potrivit site-ului Ynet.
Statele Unite au cerut vineri „descaladarea” tensiunilor din Ierusalim și „evitarea” evacuării familiilor palestiniene.
“Suntem profund îngrijorați de creșterea tensiunilor din Ierusalim”, a declarat Jalina Porter, purtător de cuvânt al SUA,
Ea a mai spus că este „îngrijorată de potențialele evacuări ale familiilor palestiniene” din cartierele din Ierusalimul de Est, „dintre care mulți locuiesc, desigur, în casele lor de generații”.
„Pe măsură ce intrăm într-o perioadă sensibilă”, „va fi crucial” să „promovăm o decalare a tensiunilor și să evităm o confruntare violentă”, a insistat ea.
Ciocnirile au loc pe fondul unor tensiuni accentuate în sectorul de est al Ierusalimului și în Cisiordania.
În Ierusalimul de Est, demonstrații, marcate de ciocniri cu forțele israeliene, au loc zilnic de o săptămână în cartierul Cheikh Jarrah.
Disputa din Cheikh Jarrah se referă la proprietatea asupra terenurilor pe care sunt construite mai multe case în care locuiesc patru familii palestiniene, amenințate cu evacuarea. (Anima News)

Lasă un răspuns