ISRAEL

Israel: Stare specială de urgență declarată în orașul Lod / Netanyahu, la fața locului: Ceea ce am văzut aici este anarhie (VIDEO)

În cursul nopții de marți spre miercuri, primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a vizitat orașul Lod după ce a fost declarată o stare de urgență în oraș în urma revoltelor arabe în curs.

„Ceea ce am văzut aici este anarhie. Lucruri care nu pot fi acceptate în nicio țară democrată. Polițiștii sunt răniți, mașinile sunt incendiate, sinagogile sunt arse. Nicio țară nu poate accepta acest lucru. Sunt aici pentru a ne asigura că restabilim guvernarea”, a spus Netanyahu.
„Am dat dispoziție ca forțele să fie aduse aici și în alte orașe mixte și să li se acorde puteri pentru situații de urgență – aceasta este o chestiune de viață și de moarte. Ar trebui impusă o instrucție în cadrul puterilor, după cum este necesar”, a adăugat el.
Anterior, Netanyahu a purtat o discuție cu miniștrii Apărarii și Securității publice, precum și cu: inspectorul general al poliției din Israel, șeful Consiliului de securitate națională, procurorul general și alți înalți oficiali cu privire la evenimentele din Lod.
Premierul Netanyahu a fost de acord cu declararea unei situații speciale de urgență în Lod.
Ministrul Securității publice, Amir Ohana, a anunțat că își va exercita imediat autoritatea în acest sens.
De asemenea, s-a convenit ca companiile poliției de frontieră din Iehuda și Shomron (Cisiordania) să ajungă în orașele mixte în cursul nopții de marți spre miercuri.
Netanyahu a ordonat ca infractorii să fie tratați cu severitate și ca unitățile de la sol să fie întărite pentru a restabili imediat liniștea și ordinea în oraș.

„Am declarat o stare de urgență specială în Lod. Batalioanele de poliție de frontieră din Iehuda și Shomron vor ajunge în această noapte în orașele cu probleme. Am ordonat să se folosească o mână dură împotriva celor care încalcă legea și ordinea, precum și întărirea forțelor de pe teren pentru a restabili pacea și ordinea atât în Lod cât și în toate zonele țării, cât mai curând posibil”, a postat Netanyahu pe Twitter.
La rândul său, ministrul Ohana a postat tot pe Twitter: „În această noapte declarăm o urgență civilă specială în Lod. Vom face tot ce este necesar pentru a restabili ordinea în Lod și în toată țara. După consultări de securitate, s-a decis recrutarea a 16 batalioane de poliție de frontieră în rezervă, mutarea batalioanelor din Iehuda și Shomron la Lod și întărirea imediată a forțelor de poliție”.
Comisarul de poliție Kobi Shabtai a vizitat orașul Lod după declararea stării de urgență și a spus: „Asistăm la o situație pe care nu am văzut-o în orașele mixte. Au fost destul de puține incidente la care am încercat să răspundem, dar, din păcate, nu am reușit să ajungem la fiecare incident”.
Shabtai a anunțat că își va reloca biroul la Lod în urma violențelor.
Bande de arabi au cutreierat marți seară pe străzile din Lod, în urma înmormântării unui bărbat arab care a fost împușcat în timpul revoltelor arabe din oraș în noaptea precedentă, deteriorând proprietățile aparținând evreilor și aruncând cu pietre în vehicule.

Un israelian în vârstă de 56 de ani a fost rănit grav după ce vehiculul său a fost atacat cu pietre în oraș. Paramedicii Magen David Adom l-au evacuat la spitalul Assaf Harofeh.
În plus, zeci de vehicule aparținând evreilor au fost incendiate, precum și o sinagogă din oraș.
Primarul din Lod, Yair Revivo, a comentat revoltele din orașul său și a spus: „Sute de arabi sunt furioși, a izbucnit războiul civil. Am făcut apel la primul ministru să ia măsuri și să declare o stare de asediu în oraș”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: