Ucraina a inaugurat o sinagogă simbolică la Babi Yar, locul masacrului nazist

Premierul ucrainean a inaugurat vineri o sinagogă simbolică la Babi Yar unde 34.000 de evrei au fost uciși de naziști în 29 și 30 septembrie 1941, cel mai mare masacru al Holocaustului ucrainean efectuat de Einsatzgruppen în URSS.

“Toată lumea va putea comemora memoria celor uciși acolo”, a declarat premierul Denys Chmygal într-un comunicat.
Inaugurarea a avut loc cu ocazia Zilei „Drepților printre națiuni” în memoria celor care și-au pus viața în pericol prin salvarea evreilor, sărbătorită pentru prima dată în Ucraina.
Un total de 2.659 ucraineni au fost recunoscuți „Drepți printre națiuni” de memorialul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, făcând din Ucraina „a patra țară din lume” în acest domeniu, potrivit șefului administrației prezidențiale Andriy Iermak, citat într-un comunicat de presă.
Proiectul sinagogii a fost realizat de fundația Babyn Yar Holocaust Memorial Center, care intenționează să construiască un mare memorial al Holocaustului pe acest site.
Activitățile sale, totuși, trezesc proteste regulate de la anumite personalități ucrainene, inclusiv evrei, care o văd ca pe o încercare de a impune o viziune istorică rusă, în special datorită participării miliardarilor din această țară la proiect, în timp ce relațiile dintre Kiev și Moscova sunt la cel mai mic nivel.
Rabinul Meir Lau, un supraviețuitor al Holocaustului și fost rabin șef ashkenaz al Israelului, a spus: „Comemorarea Holocaustului prin înființarea unei sinagogi este un lucru minunat. Naziștii erau foarte conștienți de faptul că, atâta timp cât există credința evreiască, poporul evreu nu va putea fi anihilat. Cred că este un lucru bun, pentru memorie și pentru generațiile viitoare, să nu uităm niciodată”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: