ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELORIENTUL MIJLOCIU

Summit-ul păcii la Cairo ?

Egiptul a invitat Israelul, Autoritatea Palestiniană și Hamas la Cairo pentru un summit, spre a discuta despre încetarea focului pe termen lung între Israel și Gaza, a informat radiodifuzorul israelian ”Kan”.

Invitația vine la o săptămână după stabilirea încetării focului care a pus capăt ciocnirilor dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, care a durat 11 zile și a costat multe vieți.
Obiectivul summitului ar fi elaborarea unui acord privind reconstrucția Fîșiei Gaza, precum și un acord de încetare a focului pe termen lung.
De asemenea, se vor purta discuții în jurul revenirii civililor israelieni deținuți captivi în Gaza, precum și a corpurilor neânsuflețite a doi soldați israelieni, a adăugat ”Kan”.
Soldații Hadar Goldin și Oron Shaul au fost uciși în războiul din 2014 cu Hamas, în timp ce civilul Avera Mengistu a fost capturat după ce a intrat singur în Gaza în același an. Se spune că Mengistu suferă de probleme de sănătate mintală. Hisham al-Sayed, un al doilea civil, a intrat în Fâșia Gaza în 2015 și a fost reținut acolo de atunci.
Potrivit „Kan”, un oficial militar egiptean a vizitat Israelul săptămâna trecută pentru a discuta despre inițiativă, dar nu a fost încă stabilită o dată pentru summit.
Presa israeliană mai relatează că Ierusalimul a stabilit două condiții pentru o posibilă participare: ca discuțiile cu Hamas și Autoritatea Palestiniană să aibă loc separat și ca fiecare etapă a procesului de reconstrucție din Fâșia Gaza să fie legată de progresul întoarcerii captivilor.
Această invitație vine în momentul în care secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit miercuri la Cairo cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, a cărui țară a jucat un rol central în tăcerea armelor după unsprezece zile de violență. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: