A murit David Dushman, ultimul eliberator supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz

David Dushman, un rus de religie evreiască, a murit la Munchen, în sudul Germaniei, unde locuia de mai mulți ani, a anunțat comunitatea evreiască din oraș.

“Orice martor al acestei epoci, care ne părăsește, este o mare pierdere, dar să ne luăm rămas bun de la David Dushman este deosebit de dureros”, a reacționat una dintre vocile importante ale comunității evreiești din Germania, Charlotte Knobloch, care prezidează comunitatea din Munchen.
“A fost unul dintre eroii eliberatori ai lagărului de concentrare de la Auschwitz și a salvat nenumărate vieți”, a continuat Knobloch, supraviețuitoare a Holocaustului.
“A fost unul dintre ultimii oameni care au putut povesti aceste evenimente din propria experiență”, a continuat ea, deplângând pierderea unui “om curajos și onest”.
David Dushman a fost soldat în cel de-al Doilea Război Mondial și a luptat împotriva armatelor celui de-al Treilea Reich. A luat parte la bătălia mortală de la Stalingrad, pierdută de Germania nazistă.
La comenzile tancului său, a participat, la 27 ianuarie 1945, la eliberarea lagărului de la Auschwitz, situat în Polonia ocupată pe atunci de naziști, unde se aflau aproximativ 7.000 de supraviețuitori. Avea atunci 21 de ani.
Mai mult de un milion de victime au pierit în acest lagăr de concentrare.
După ce a studiat medicina și sportul, a devenit cel mai bun scrimer din Uniunea Sovietică în 1951, înainte de a antrena echipa feminină de scrimă din 1952 până în 1988.
Fie-i amintirea binecuvântată! (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: