România: Cine sunt persoanele care au vandalizat Cimitirul Evreiesc din Ploieşti / Deputatul Silviu Vexler: ”Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiţionalii copii minori?” / Maia Morgenstern : ”Dacă nu cumva tot eu sunt vinovată, de fapt?”

Poliţia Prahova anunţă, după vandalizarea Cimitirului Evreiesc din Ploieşti, unde 16 monumente funerare au fost dărâmate, iar trei dintre acestea au fost sparte, că au fost identificaţi cinci suspecţi.

Aceştia au fost prinşi. Este vorba despre tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani.
„Din cercetări a rezultat faptul că acţiunea persoanelor bănuite nu are legătură cu acţiuni antisemite”, conform IPJ Prahova.
Cimitirul evreiesc din Ploieşti a fost vandalizat în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai multe pietre funerare fiind dărâmate sau distruse.
Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, afirma, într-o postare pe Facebook, că distrugerea unor monumente funerare ridicate în memoria unor persoane care nu mai sunt reprezintă unul dintre „cele mai abjecte acte posibile”.
„Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploieşti. Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi? Ura şi prostia, în cele mai mizerabile şi absurde forme sunt singurele explicaţii pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărmată este o mărturie. Din nou.
PS.: Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiţionalii copii minori?”, a scris Silviu Vexler.
Şi actriţa Maia Morgenstern a semnalizat vandalizarea cimitirului: „Un fel de reacţie. Dacă e voie. Dacă se îngăduie. Dacă nu cumva deranjez pe cineva. Dacă nu cumva se supăra cineva. Dacă nu cumva exagerez. acă nu cumva fac jocurile mai ştiu eu cui. Dacă nu cumva aş merita eu vreo plângere penală. Dacă nu cumva mă amestec într-o chestie care nu mă priveşte. Dacă nu cumva iar vreau să mă bag în seamă. Dacă nu cumva mi se pare mie. Dacă nu cumva fac din ţânţar armăsar. Dacă nu cumva inventez o falsă problemă. Dacă nu cumva tot eu sunt vinovată, de fapt. Dacă nu cumva mai bine tăceam. Dacă nu cumva mai bine făceam altfel decât fac. Dacă nu cumva… Cimitirul Evreiesc din Ploieşti a fost vandalizat. Profanat. Dacă am eu rude acolo? Dacă mă priveşte direct pe mine? Dacă nu cumva profanarea unui cimitir Evreiesc a devenit un fapt divers?!? Dacă nu cumva sunt patetică…”.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: