Israel: “Orgoliul lui Netanyahu a îngreunat munca Mossadului”, afirmă un fost șef al agenției de informații

Fostul șef al Mossadului, Efraim Halevy (foto), l-a acuzat miercuri în mod deschis pe premierul Benjamin Netanyahu că pune în pericol securitatea națională cu unicul scop de a se promova pe sine, în timpul mai multor apariții publice.

Vorbind la o conferință de comemorare a lui Meir Dagan, unul dintre succesorii săi, Halevy, care a condus Mossadul sub conducerea lui Netanyahu în anii ’90, a declarat că “tendința premierului de a discuta deschis despre chestiuni legate de serviciile de informații” ar fi făcut “mai dificil pentru Mossad să efectueze anumite operațiuni de lichidare cu țintă precisă”.
Dezvăluirea de către Netanyahu, în timpul mandatului său, a unor informații pe care Halevy le consideră confidențiale, a constituit, în opinia sa, “o ruptură cu politica de ambiguitate a predecesorilor săi”.
Fostul șef al Mossad a indicat în mod specific un incident din 2018 în care premierul a vorbit despre reactorul nuclear secret de la Dimona, amenințând în mod clar Iranul și oferind informații “confidențiale” despre capacitățile militare ale Israelului.
“Netanyahu a făcut remarci dure la adresa Iranului într-o emisiune în direct, în timp ce vorbea despre reactorul nuclear de la Dimona. Acest mesaj adresat Teheranului era nou și nu lăsa loc de îndoială. Comentariile sale de-a lungul timpului au cauzat probleme pentru Mossad în ceea ce privește lichidările secrete, iar acest lucru este ceva ce nu pot înțelege”, a declarat Halevy.
Fostul director al Mossad a glumit și pe seama șefului guvernului, acuzându-l că se crede o “zeitate”.
“La ultimul eveniment de decernare a Medal of Honor, care a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, a ținut un discurs axat pe rolul central pe care l-a jucat în calitate de prim-ministru în operațiunile speciale ale Mossad. Acesta a vorbit despre provocarea pe care a reprezentat-o aprobarea unor astfel de operațiuni de-a lungul anilor. Discursul său s-a axat pe curajul tot mai mare de care a dat dovadă în calitate de șef al guvernului. El chiar crede că conduce de unul singur apărarea Israelului”, a remarcat Halevy cu sarcasm.
“Mi-a amintit de pasajul din povestea Paștelui (evreiesc): “În fiecare generație se ridică pentru a ne distruge, iar Sfântul, binecuvântat să fie, ne scapă din mâinile lor””, a adăugat fostul șef al Mossadului.
Halevy se numără printre numeroșii foști oficiali din domeniul apărării care l-au criticat pe premierul demisionar în ultimii ani.
Netanyahu ar putea părăsi funcția săptămâna viitoare, după un vot de încredere care va avea loc duminică. Aceasta din urmă ar putea permite apariția unui nou guvern condus de Yair Lapid și Naftali Bennett. (Anima News)

Lasă un răspuns