Israel / Noul guvern: Yair Lapid a semnat acorduri de coaliție cu partidele Ra’am și Yisrael Beytenu

Liderul partidului Yesh Atid, Yair Lapid, a semnat vineri acorduri de coaliție cu partidele Ra’am și Yisrael Beytenu, făcând încă un pas spre formarea unui guvern de coaliție format din opt partide care se așteaptă să-l înlăture pe premierul Benyamin Netanyahu după 12 ani la putere.

Semnarea acordurilor are loc după ce, joi, partidul Meretz s-a alăturat oficial coaliției.
Potrivit legislației israeliene, acordurile de coaliție trebuie să fie prezentate Knessetului și făcute publice cu cel puțin 24 de ore înainte de votul de încredere.
Cu toate acestea, având în vedere că votul este programat pentru duminică la ora 16.00, iar sâmbătă, ziua de odihnă a evreilor, nu este luată în calcul, partidele din coaliția emergentă trebuie să finalizeze și să prezinte acordurile până vineri după-amiază.
Yesh Atid mai trebuie să strângă semnături de la partidele Yamina, Noua Speranță, Avoda (Muncii) și Albastru Alb, pentru a se asigura că poate forma un guvern.
Conform termenilor noii coaliții, Naftali Bennett va fi prim-ministru până în august 2023, după care Lapid îi va succeda până la sfârșitul mandatului său în Knesset, în noiembrie 2025.
Guvernul Lapid-Bennett este susținut de opt dintre cele 13 partide care au obținut mandate la alegerile din 23 martie, reprezentând 61 din cele 120 de locuri din Knesset: Yesh Atid (17 locuri), Albastru Alb (8), Yisrael Beytenu (7), Muncii (7), Yamina (6), Noua Speranță (6), Meretz (6) și Ra’am (4). / Anima News

Lasă un răspuns